Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 04. 04.

A Rockefellerek szabadulni akarnak az olajtól

2016. 04. 04.

Az álszentség netovábbja: a Rockefeller Family Fund által kiadott közleményben azt írják, hogy a család (vagy inkább dinasztia?) minél hamarabb meg akar válni az ExxonMobilban, a világ legnagyobb olajtársaságában lévő tulajdonrészüktől, mert a vállalat „félrevezette a nyilvánosságot a klímaváltozás kockázatairól.”

Azért különösen nevetséges ez a lépés, mert az ExxonMobil a dinasztia ősatyja, John D. Rockefeller által alapított Standard Oil-ból jött létre.

Az Exxon-t nem lepte meg a Rockefellerek lépése.

„A Rockefeller Family Fund pénzügyileg támogatja az InsideClimate News-t és a Columbiai Egyetem újságíró iskoláját, amelyek többször is pontatlan és hangulatkeltő sztorikat tettek közzé az ExxonMobil klímakutatással kapcsolatos történetéről” – mondta Alan Jeffers szóvivő a Reuters beszámolója alapján.

Tavaly az Exxon által említett történetek megjelenése után a new york-i főügyész vizsgálatot indított a vállalat ellen, hogy vajon tudatosan félretájékoztatták-e a nyilvánosságot és a részvényeseket a klímaváltozás veszélyeit illetően.

Az Exxon szerint a cikkek „hamisan azt sugalmazták, hogy végleges megállapításokat tettünk a klímaváltozással kapcsolatban, évtizedekkel ezelőtt, amikor a kutatás még csak a kezdeti fázisában volt.”

Az Exxon azt mondta, most már tudják, hogy a klímaváltozás problematikája valódi és beavatkozást igényel.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑