Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 08. 05.

A Saint Kitts és Nevis szigetország elismerte az önálló Palesztinát

2019. 08. 05.

A kis Karib-tengeri szigetország Saint Kitts és Nevis bejelentette, hogy elismeri az önálló palesztin államot. Ezt múlthét hétfőn jelentették be a palesztin külügyminiszter látogatása során, aki a térség országaiba tett körutazást.

Saint Kitts szabad, független államként ismerte el Palesztinát az 1967-es határokon belül és Kelet-Jeruzsálemet pedig annak fővárosaként. Erről a Wafa palesztin hírügynökség számolt be.

Riyad Al-Maliki palesztin külügyminiszter a napokban több latin-amerikai és karibi országot is meglátogat. Elindulása előtt még otthon bejelentette, hogy egy térségbeli ország el fogja ismerni az önálló palesztin államot. Az állam nevét akkor még nem említette.

,,Saint Kitts mindenki barátja kíván lenni és törekszik a világbékére, valamint a biztonságra.,,

Ezt Al-Maliki külügyminiszter jelentette ki Twitter bejegyzésében, ahol egy képet osztott meg Saint Kitts miniszterelnöke Mark Bentley társaságában, az egyezmény aláírásának pillanatában. A Wafa hírügynökség szerint a két ország jelenleg nagykövetségek megnyitásáról tárgyal.

Palesztinát eddig 140 ország és félig autonóm kormány ismerte el önálló államként, azonban a jelentősebb nyugati államok ezt eddig nem tették meg.

Mahmoud Abbas palesztin elnök azt sürgeti, hogy minél több ország ismerje el Palesztinát és így könnyebben lehet nyomást gyakorolni Izraelre, hogy vessen véget a Nyugati parton lévő területek megszállásának és a Gázát, valamint Kelet-Jeruzsálemet súlytó blokádnak.

Az ún. ,,Izrael,, állam természetesen bírálja a Palesztinát elismerő országokat és szerintük csak akkor lehetne ezt megtenni, ha már véget értek a tárgyalások a palesztinokkal és megegyeztek a két államról. A baj azonban az, hogy Izrael soha nem fog elismerni egy önálló palesztin államot, sőt a jelenleg még bizonyos szabadságokat élvező palesztin területeket is meg kívánják szállni és Izraelhez csatolni.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Quds News Network)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑