Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 11. 22.

A szaúdi erők 114 alkalommal sértették meg a jemeni tűzszünetet

2016. 11. 22.

Jemeni katonai tisztviselők szerint Szaúd-Arábia és szövetségesei több mint százszor sértették meg az országban az egybként Rijád által bejelentett legutóbbi tűzszünetet.

Sharaf Luqman dandártábornok, a jemeni hadsereg szóvivője azt nyilatkozta vasárnap, hogy a szombaton hatályba lépett kétnapos tűzszünetet mintegy 114 alkalommal sértette meg Rijád hadserege.

Kiemelte, a szaúdi erők különböző jemeni tartományok, köztük Szanaa, Taizz és Száda ellen végeztek légicsapásokat, hozzátéve, hogy néhány támadás során nemzetközileg betiltott fegyvereket használtak.

A jemeni tábornok hangsúlyozta, hogy a hadsereg a szövetséges népi erőkkel elkötelezett az ellenségeskedések beszüntetésére, de készen álltak arra, hogy “folytatódó agresszió esetén megvédjék Jemen függetlenségét”.
Szaúd-Arábia helyi idő szerint szombat déltől (09:00 GMT) 48 órás tűzszünetet hirdetett ki Jemenben.

A hivatalos szaúdi hírügynökség (SPA) szombati tájékoztatása szerint a tengeri és légi “blokádot” azonban továbbra is fenn kívánták tartani, ahogy a vadászgépekkel a felügyeleti célból való átrepüléseket is Jemen felett.

A bejelentést egy tűzszüneti kérelem követte, Jemen egykori elnöke, Abd Rabbuh Mansour Hadi (aki most Rijádban tartózkodik) részéről a szaúdi uralkodó, Salman király felé, a szaúdi nyilatkozat szerint.

Hétfőn a szaúdi hadsereg szóvivője, Ahmed Asiri dandártábornok kijelentette, a tűzszünetnek délben vége, és nem lesz megújítva, miután ismételten “erőszakosnak” nevezte az Ansarullah Mozgalmat.

Azt állította, a körülmények még nem értek meg “a fegyverszünet meghosszabbítására”, miután több embert meggyilkoltak a délnyugati Taizz városban, és a húszi harcosok kilőttek “több föld-föld rakétát” szaúdi katonai támaszpontokra.

Eközben szaúdi harci gépek támadták a jemeni fővárost, Szánát, órákkal a tűzszünet vége előtt. Helyi rezidensek azt mondták, a légitámadás katonai erőket ért a városra néző hegyen, hétfőn a reggeli órákban.

Erőteljes robbantások rázták meg több városnegyed épületeit is, de az áldozatok számáról eddig nem érkeztek jelentések.

Szaúd-Arábia a háborút azzal a céllal robbantotta ki 2015 márciusában, hogy aláássa a húszik Ansarullah Mozgalmát és visszaállítsa a volt elnök, Abd Rabbuh Mansur Hadi hatalmát, aki maga mondott le elnöki tisztségéről. Egy jemeni civilszervezet jelentése szerint a civil halálos áldozatok száma 11.403 főre emelkedett és mintegy 19.343 fő sebesült meg a szaúdi agresszió során.

Az Egyesült Államok támogatja a királyság véres hadjáratát, logisztikai és hírszerzői segítséget nyújtva a fegyvereladások mellett.

Orientalista.hu – (Persianews, Press TV)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑