Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2018. 04. 04.

A szaúdi hadsereg és szövetségesei rendszeresen követnek el nemi erőszakot Jemenben

2018. 04. 04.

Helyi tudósítások szerint a szaúdi hadsereg és szövetségesei rendszeresen követnek el nemi erőszakot jemeni nők ellen az évek óta tartó jemeni háborúban. Legutóbb a múlt héten történt egy ilyen eset, mellyel a sajtó is foglalkozott, akkor ugyanis egy, a Egyesült Arab Emirátusok hadserege által alkalmazott szudáni zsoldos erőszakolt meg egy három gyermekes anyát a jemeni Tihama városában.

Az ügyet azonban eltussolták. A szudáni zsoldost megvédte a felettese, az áldozattal pedig aláírattak egy papírt, hogy nem beszél az esetről. Az áldozat családja az Emirátusok által használt katonai táborhoz ment, hogy igazságtételt követeljenek, ám a tábor parancsnoka Abu Zarah Mahrami elutasította őket. A következő nap pedig a parancsnok felkereste a családot és megfenyegette őket, hogy következménye lesz annak ha erről beszélnek.

A hír azonban hamar elterjedt Jemenben és milliók szeretnének ezért bosszút állni. A Tihama város környékén élő törzsek fel is szólították a szaúdi koalíciót, hogy adják át nekik a cselekmény elkövetőjét ugyanis ők majd igazságot szolgáltatnak. Sőt, 10 millió riál váltságdíjat fizetnek annak aki élve vagy holtan átadja nekik a nőt megerőszakoló szudáni zsoldost.

A legkülönösebb dolog azonban, melyen csodálkozom is, az, hogy pont az Egyesült Arab Emirátusok katonáinak kellene tisztában lenniük azzal, hogy a törzsi társadalomban élő jemeniek számára súlyos becsületsértést jelent egy nemi erőszak, melyet az esetek többségében vérbosszú követ. Ha egy ilyen ügy a bíróság elé kerül az elkövetőt abban az esetben is kivégzik. Hiszen mint minden normális büntető törvénykönyv szerint, így a jemeni szerint is a nemi erőszakért halálbüntetés jár.

Az ügy másik érdekessége az elkövető személye, aki egy szudáni zsoldos. A zsoldosok alkalmazását a fegyveres konfliktusokban ugyanis több nemzetközi jogszabály és maga az ENSZ is tiltja. Azonban korábbi konfliktusok során (Irak, Afganisztán) már láthattuk, hogy ezt a problémát bizonyos nyugati országok úgy hidalják át, hogy egyszerűen kiszerződtetik a védelmi minisztériumok bizonyos feladatait és azokat magáncégekre bízzák. Ezzel a zsoldos tevékenység hivatalos keretet kapott és PMC (Private Military Contractor) néven tevékenykedhetnek a háborús zónákban. Így a jemeni konfliktus során Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok is úgy döntött, hogy külföldi katonákat szerződtetnek a háború megvívására, hiszen a két ország az utóbbi években jelentős emberveszteséget szenvedett a jemeni fronton.

Orientalista.hu  – Al-Isfahani (Yemen-rw.org)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑