Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 01. 16.

A szaúdi király hadseregét az USA szolgálatába bocsátaná Assad megdöntéséért cserébe

2016. 01. 16.

Egy amerikai szenátor szerint Salman, Szaúd-Arábia királya a vahabita ország hadseregét az amerikaiak szolgálatába állítaná, ha azt Bashar Al-Assad ellen használnák fel. A háborút a katari uralkodó finanszírozná.

Lindsey Graham szenátor az Egyesült Államok vezette terrorizmus elleni koalíció eredménytelen légitámadásainak tizenhatodik hónapján tartott nyilvános fórumon közölte, hogy Salman szaúdi király felvetette az ötletet az Egyesült Államoknak, hogy az egész szaúdi hadsereget az USA szolgálatába állítaná és amerikai parancsokság alá is helyezné azzal a feltétellel, hogy döntse meg Dr. Bashar Al-Assad szíriai elnök hatalmát az Iszlám Állammal együtt.

A katari uralkodó Sejk Tamim ibn Hamad ibn Halífa Al Táni, a monarchia nyolcadik emírje Graham szenátor szerint megígérte az Egyesült Államoknak, hogy az egész katonai akció költségeit az olajban és földgázban gazdag monarchia magára vállalná azért, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet megsemmisítése után megdöntsék a damaszkuszi kormányt, ezzel félreállítva Irán legfontosabb térségbeli szövetségesét.

A pénteken megtartott fórumon több szenátor is felszólalt, akik szokásos módon alaptalan vádakkal támadták Assad kormányát és a Szíriai Arab Hadsereget.

New Jersey polgármestere még mindig a damaszkuszi kormányt vádolja a vegyi támadásokkal, azután is, hogy több jelentés szerint is a „szíriai ellenzék” a török titkosszolgálattal közösen hajtotta végre a támadást.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑