Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 10. 06.

A szaúdi király történelmet ír moszkvai látogatásával

2017. 10. 06.

Négynapos látogatásra Moszkvába érkezett Szalman szaúdi uralkodó. A sivatagi monarchia ura az ország történelmében egyedülálló tettet hajt végre ezzel az utazással, ugyanis bár az amerikai szövetség továbbra is sziklaszilárd, úgy tűnik, változások várhatók a nemzetközi diplomácia területén.

Abdulaziz Al-Szaúd király, Szaúd-Arábia megalapítója a legenda szerint az amerikai szövetségre utalva annyit mondott: azért Washington, mert az nagyon messze van. Ez még 1932-ben történt, évekkel az olaj megtalálása előtt, de az azóta eltelt évtizedek a nagy király döntését igazolták. Szaúd-Arábia erős és magabiztos országgá vált, és soha nem kellett hátat fordítania távoli és rendkívül szoros szövetségesének. Az államalapító óta hat király ült a trónon, mindannyian testvérek voltak, Szalman várhatóan az utolsó, aki a fiak nemzedékéből trónra léphetett, de ő az, aki 81 évesen változtat a kőbe vésett diplomáciai alapálláson. Szalman királyt száz szaúdi üzletember kíséri el, és nem meglepő, hogy számos megállapodás várható Oroszország és Szaúd-Arábia között olajipari ügyekben.

A tervek szerint egy egymilliárd dolláros közös olajügyi pénzalapot hoz létre a két, olajban gazdag ország. Ez néhány évvel ezelőtt teljesen elképzelhetetlen lett volna, csakhogy Rijádban színre lépett Szalman király fia, egyben legfőbb tanácsadója, Mohammad bin Szalman herceg, trónörökös, aki a csendes diplomáciát aktívvá változtatta. Elemzők szerint a lépés rendkívüli kockázatokat rejt, ugyanakkor lehetőségeket is, hiszen az Öböl-térség legerősebb államaként, Mekka és Medina őrzőjeként Szaúd-Arábia szinte egy évszázadon keresztül mást se tett, mint kiszolgálta az amerikai érdekeket, és Washington védelmét élvezve evezett annak farvizén.

Szaúd-Arábia éveken át a lázadók mellett állt a szíriai konfliktusban, miközben Oroszország fegyverrel támogatta a szíriai elnököt. Mivel a jelenlegi helyzet szerint Bassár el-Aszad államfő nem fog távozni a hatalomból, a háború pedig várhatóan a közeli jövőben véget ér, a szaúdiak hajlandók voltak változtatni és leülni tárgyalni a korábbi ellenséggel. Ehhez az is kellett, hogy a szaú­diak a beszámolók szerint egyáltalán nem voltak elégedettek Donald Trump amerikai elnök Szíria-politikájával, pontosabban annak hiányával. Szíriában jelenleg az Oroszország, Irán és Törökország által diktált feltételek érvényesülnek, ez pedig valószínűtlen szövetséget alakított ki Szaúd-Arábia és Izrael között is.

Mindkét ország aggódik ugyanis Irán növekvő befolyása miatt, és tartanak attól, hogy Szíriával egyenes folyosóhoz jut a síita állam Irakon keresztül a libanoni Hezbollahig. Ez Szaúd-Arábia szempontjából katasztrófával érne fel a térségi erőviszonyok felborulása miatt, Izrael pedig konkrét fenyegetést lát Teherán térnyerésében. Nem beszélve persze az Egyesült Államokról, amelynek két szoros szövetségese így valamilyen szinten az amerikai érdekeket is védi amellett, hogy egyik ország sem kötődik már a korábbi mértékben Washingtonhoz.

A szaúdiak esetében a kulcs az olaj, hiába kezdett bele a királyság történelmének legnagyobb modernizációs programjába, amely az olajalapú gazdaságot alakítja át piacivá. Erre saját maguknak 2030-ig adtak időt, de 2017-ben még roppant fontos, hogy mennyit is kapnak egy hordó olajért, így valószínűleg Szalman király és Vlagyimir Putyin meg tud egyezni az olajtermelésük csökkentéséről, azt várva, hogy ezzel az eszközzel fel tudják hajtani az árakat.

Oroszország ugyanis nem tagja a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC), míg Rijád igen, és ebben a helyzetben talán csak Szaúd-Arábia tud hatni az oroszokra a közösség érdekében.

Magyar Idők – Sitkei Levenete

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑