Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 05. 19.

A szaúdi koalíció újra bombázza Jement

2015. 05. 19.

Május 17-én a szaúdiak vezetése alatt álló szövetség újrakezdte a jemeni síita húszik elleni légitámadásokat Aden dél-jemeni kikötővárosában röviddel az után, hogy az esti órákban véget ért az ötnapos fegyverszünet, adták hírül katonai források.

A források és szemtanúk szerint a szövetségesek harci gépei a húszik kezén lévő elnöki lakónegyedet lőtték.

A bombázásra nem sokkal az után került sor, hogy Ismail Ould Cheikh Ahmed, az ENSZ jemeni küldötte a rövid humanitárius tűzszünet meghosszabbítására kérte a hadakozó feleket.

A szaúdi kezdeményezésre létrejött fegyverszünet kedden este kezdődött azért, hogy az ENSZ humanitárius segélyeket juttathasson a jemenieknek.

A húszi harcosok és az Abd Rabbu Mansour Hadi elűzött jemeni elnökhöz hűséges erők közötti összecsapások az ötnapos tűzszünet idején is folytatódtak, miközben mindkét fél egymást vádolta az egyezség megszegésével.

Vasárnap, az átmeneti fegyvernyugvás utolsó napján, a dél-jemeni Taiz tartományban dúló heves harcok során legalább húsz ember vesztette életét.

Tüntetve a folyamatban lévő szaúdi katonai agresszió ellen a jemeniek utcára vonultak Sana’a-ban, így ítélve el Szaúd-Arábia folyamatos agresszióját az elszegényedett országban.

Hétfőn több ezer jemeni részt vett egy nagygyűlésen a fővárosban Sana’a-ban, hangot adva helytállásuknak, hogy a Szaúd-Arábia által elkövetett brutális támadások nem rettentik el őket a céljaiktól.

A tüntetők azt kántálták, hogy “Halál Amerikára” és “Halál Izraelre”, továbbá elítélték Szaúd-Arábiát, amiért összejátszik ezekkel a hatalmakkal a védtelen jemeni nép ellen. Miközben Szaúd-Arábia blokád alá vette Jement, óriási hiány lett élelemből, vízből és gyógyszerből az országban, és a folyamatos embargó milliónyi embert sodorhat éhezésbe.

Orientalista.hu – Tia (Persianews, Press TV, CRI)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑