Cadmus fordítás Cadmus
Anticionizmus

2017. 05. 13.

A szentföldi katolikus püspökök az Izraelben elítéltek tiszteletben tartását kérik

2017. 05. 13.

Április 17-e óta az izraeli börtönökben éhségsztrájkot folytatnak a palesztin politikai foglyok. A tiltakozás meghirdetője, a 15 éve börtönben levő Marwan Barghouti szerint, aki az Al-Fatah vezetője, a kezdeményezés a szabadságért és az emberi méltóságért indult el.

Az összesen 6500 elítélt közül 1800-an három hete nem fogyasztanak ételt. A szentföldi katolikus püspökök az elmúlt napokban közleményt adtak ki, amelyben az izraeli hatóságokat arra buzdítják, hogy hallják meg az elítéltek kiáltását, tartsák tiszteletben emberi méltóságukat és nyissanak új utat a béke építése felé – tájékoztat a SIR olasz katolikus hírügynökség.

Minden ember megszabadításán kell munkálkodni

„Az elítéltek az emberi jogaik és emberi méltóságuk tiszteletben tartását, valamint a közigazgatási fogva tartás felszámolását kérik, amint azokat a Genfi Egyezmény és a nemzetközi jog is elismeri. (A közigazgatási fogva tartás a személy letartóztatása az állam részéről eljárás nélkül, általában biztonsági okokból.

Demokratikus és nem demokratikus országok nagy száma él ezzel a lehetőséggel a terrorizmus elleni küzdelemben, az illegális bevándorlás ellenőrzés alatt tartása vagy az uralkodó rezsim védelme érdekében.) K

eresztényként arra kaptunk meghívást, hogy minden ember megszabadításán munkálkodjunk, továbbá egy olyan társadalom létrehozásán dolgozzunk, amelyben mindenki egyenlő, izraeliek és palesztinok egyaránt” – olvasható a közleményben.

Az izraeli börtönök lelki ellátása

A helyi katolikus egyház folytatja elkötelezettségét az izraeli börtönökben. Ez a feladat a jeruzsálemi latin pátriárkátus pasztorális tevékenységének körébe tartozik. A lelkipásztori ellátást több mint 20 éve Michel Sabbah a ma már nyugalmazott jeruzsálemi latin pátriárka indította el. P. David Neuhaus jezsuita a felelőse ennek a tevékenységnek és ő koordinálja a több mint 10 személy munkáját, akik között vannak papok, szerzetesek, szerzetesnők és világiak.

„Jelenleg több mint száz keresztény elítélt lelki gondozását végezzük, közöttük vannak nők is és néhány ortodox hívő” – fogalmaz Neuhaus atya. Nem politikai elítéltekről van szó, mert csak arra kaptak engedélyt, hogy az általános bűncselekményekért elítélteket látogathatják.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑