Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 02. 21.

A szír ellenzék megvédte az Al-Kaidát

2016. 02. 21.

A szíriai ellenzék csoportok közölték, hogy csak akkor tartják be a tűzszünetet, hogyha az Al-Kaida is védelmet kap Szíriában.

A Reuters brit hírügynökség a genfi béketárgyalásokhoz közel álló forrásra hivatkozva közölte, hogy a szíriai ellenzéki csoportok két-három hétig tartó tűzszünetben állapodtak meg azzal a feltétellel, hogy Oroszország leállítja a szíriai légi hadjáratát.

A tűzszünet a későbbiekben meghosszabbítható lenne, és minden ellenzéki csoportosulás támogatását élvezné, kivéve az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet.

A fegyvernyugvás további feltétele, hogy nem érik támadások az al-Kaida terrorszervezet szíriai ágát képező Al-Nuszra Frontot.

A Szíriai Arab Köztársaság kormánya is elfogadja a tűzszünetet azzal a feltétellel, hogy a megállapodás nem érvényes a terrorszervezetekre így az Iszlám Államra és az Al-Kaidára. Bashar Al-Assad szír elnök El País című spanyol napilapnak adott interjújában kifejtette, hogy a tűzszünet két reguláris hadsereg között szokott köttetni, és nem egy ország kormánya és hadserege illetve terroristák között.

Assad feltételként szabta, hogy a fegyverszünet ideje alatt a fegyveres csoportok és terrorszervezetek utánpótlását vágják el. Ez főként a török-szír határra vonatkozna. Assad szerint ha a törökök nem akadályozzák meg a terroristák és a fegyverek beszivárgását akkor  a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei se fogják betartani a tűzszünetet.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑