Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 03. 08.

A szír ellenzék is jelen lesz a genfi béketárgyalások második fordulóján

2016. 03. 08.

A szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság bejelentette, hogy részt vesz a szíriai rendezés céljából, márciusra összehívott nemzetközi tárgyaláson. Az ENSZ által összehívott genfi tanácskozásnak ez lesz a második fordulója. Az ellenzék képviselői el akarják érni, hogy tárgyalások kezdődjenek egy átmeneti kormány megalakulásáról Szíriában.

Az ellenzék megerősítette, hogy az utóbbi napokban némiképp enyhültek az összecsapások a kormányerőkkel. Közben egy nyilvánosságra került amatőr videó egy aleppói légicsapás nyomait mutatta be.

Több civil meghalt és sokan megsebesültek vasárnap, amikor a város egy piacát érte támadás. Egy emberi jogi szervezet szerint a merényletet az al-Kaida terrorhálózat tagjaként müködő Nuszra Front követte el. A Nuszra a nyugat által támogatott fegyveres csoportokkal szövetségben harcol a kormányerők ellen.

A fegyverszünetet aláíró szervezetek eleinte feltételként szabdták meg, hogy a megállapodás a Nuszrára is vonatkozzon, amit a damaszkuszi vezetés elutasított.

Az Egyesült Államok és Oroszország nem támogatta a szír ellenzék követelését ezért a fegyverszünet nem vonatkozik a Nuszra Frontra és az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre sem terjed ki a megállapodás, amely múlt pénteken lépett életbe a kormányerők és a fegyveres csoportok között.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑