Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2019. 08. 23.

A szír katonák tüzet nyitottak az egyik török megfigyelőpontra

2019. 08. 23.

A szíriai katonák tüzet nyitottak a 8-as számú török megfigyelőpontra az északnyugat-szíriai Idleb tartományban – jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint harci repülőgépek nehézgéppuskáiból adták le a lövéseket. A lövedékek a megfigyelőállás közelében csapódtak be, az incidens következtében nem keletkezett kár, áldozatok nincsenek.

A 8-as számú megfigyelőpont Idleb délkeleti részében, Sirmannál található, valamivel északra Khan Shejkhun térségétől, amelyet a Szíriai Arab Hadsereg szerdán szabadított fel öt év után az iszlamista fegyveresektől.

Az idlebi felszabadító hadművelet miatt egy másik, a Moreknél fekvő 9-es számú török megfigyelőpontot keddre már teljesen gyűrűbe zárták a szíriai csapatok. Előző nap, hétfőn ráadásul légitámadás is érte Idlebben azt a török konvojt, amely Morekbe tartott. Hárman meghaltak, 12-en pedig megsebesültek.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a történteket követően, kedden arra szólította fel a szíriai vezetést, hogy “ne játsszon a tűzzel”. Damaszkusz azonban azzal vádolta Ankarát, hogy

lőszerrel megrakott járműveket küldött a terroristák megsegítésére.

Törökország és  Oroszország tavaly szeptemberben egy demilitarizált ütközőövezet létrehozásáról állapodott meg Szíria északnyugati részén, a szíriai hadsereg az iszlamista fegyveresektől elválasztó demarkációs vonal mentén, ahol Ankara 12 megfigyelőpontot alakított ki.

Miután az iszlamista csoportok sorozatosan megszegték a megállapodást, a  szíriai csapatok  április végén felszabadító hadműveletet indítottak Idlebben és a szomszédos Hama tartományban az iszlamista fegyveresek és a dzsihadisták ellen.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden azt közölte, hogy

a “terroristák” tevékenységét nem fogta vissza, hogy a török hadsereg megfigyelő posztokat hozott létre.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szerda esti sajtótájékoztatóján leszögezte: mindegyik megfigyelőpont marad a helyén, és ott teljesít szolgálatot, ahová a Moszkvával kötött egyezmény keretében létrehozták.

A szóvivő jelezte egyúttal: Recep Tayyip Erdogan török elnök a következő napokban telefon beszél majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a szíriai helyzetről. Bejelentette azt is, hogy Erdogan, Putyin, valamint Hassan Rouhani iráni elnök szeptember 16-án Ankarában találkozni fog, hogy a szíriai háború kérdéseiről egyeztessenek.

Több hónapnyi patthelyzet után Oroszország az utóbbi tíz napban fokozta támadásait az iszlamista és dzsihadista csoportok ellen Idlebben és Hamában, ami jelentősen megváltoztatta a katonai helyzetet.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑