Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 01. 12.

A szír keresztények üzenete – Mar Ignatius Joseph III. Younan a szír katolikus egyház pátriárkája előadást tartott Budapesten

2017. 01. 12.

Magyarországra látogatott Orbán Viktor miniszterelnök meghívására Mar Ignatius Joseph III. Younan a szír katolikus egyház vezetője. Szerda délután a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott előadást a közel-keleti üldözött keresztényekről.

Török Tamás a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság vezetője üdvözölte a díszteremben összegyűlt szépszámú hallgatóságot, megjelent Rétvári Bence EMMI államtitkár és különböző keresztény egyházak és a honi Közel-Kelet kutatás jeles képviselői.

Az antióchiai szír katolikus pátriárka megköszönte a kedves szavakat és egy diavetítéssel gazdagon illusztrált előadáson kezdte bemutatni a hitükhöz hű közel-keleti keresztények szenvedését. A közel-keleti kereszténység egy dráma közepén él, kétezer éves történelmük alatt sohasem élveztek privilégiumokat, de az elmúlt években már az eltűnés veszélye fenyegette őket. Irakban 1991, az első Öböl-háború óta fokozatosan lett rosszabb a helyzetük először a Szaddam Huszein-féle rendszer kezdte őket zaklatni, hogy a nyugati szövetségeseken álljon bosszút és az iszlám törvényeket is bevezették.

Youssef Khalil, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetõje is találkozott Mar Ignatius Joseph III. Younannal

Youssef Khalil, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetõje is találkozott Mar Ignatius Joseph III. Younannal

Az amerikai invázió, 2003 után elszabadult a felekezeti alapú erőszak, ami véget vetett a békében, viszonylagos nyugalomban töltött időszaknak. 2014 már a káosz és szörnyű pusztítás időszaka volt, amikor június 10.-én az Iszlám Állam megtámadta és rövid idő alatt elfoglalta Moszult, Irak második legnagyobb városát. Az iraki keresztények legjelentősebb része ugyanis Ninive mellett egy völgyben él Moszul tartomány déli részén.

Negyven keresztény templom, apátság, zárda és imahely volt Moszulban, ezeket a dzsihadisták lerombolták illetve bezárták több tízezer keresztény menekült el Moszulból és környékéről. Ez ugyanolyan népirtás, mint amilyen volt a törökök részéről 1915-ben, amikor keresztények százezreit, örményeket, szíreket, asszírokat és görögöket öltek meg és üldöztek el a lakóhelyükről. Tizennégy év alatt a Nyugatnak csak az iraki nép szenvedéseit sikerült növelnie és közben az iraki keresztények 60%-a elhagyta az országot. a felekezeti erőszak sajnos átterjedt Szíriára és a térség más országaira is.

Tavaly júniusban nyolc öngyilkos merénylő támadta meg Libanonban, a Bekaa-völgyben a keresztényeket ahol addig háborítatlanul élhettek. Ferenc pápa a múlt vasárnap ismét elfogadhatatlannak nevezte, hogy az emberek Isten nevében irtják egymást. A pátriárka nagyon örül, hogy meghívták ebbe a szép országba ahol él még a keresztény szolidaritás.

Nyugatról konkrét segítséget alig kapnak az, hogy sajnálatos módon Irakban és Szíriában anarchia van az a helyi helyzetet nem ismerő nyugati vezetőknek is köszönhető. Sajnos az iraki események ismétlődtek meg Szíriában is a keresztényeknek könnyeket kell hullajtaniuk a háború borzalmai között hitükért vértanúhalált halt mártírokért. Egy olyan országban ahol a keresztények a muszlim közösségek mellett éltek az egész országban. Tizennégy keresztény templomot romboltak le Szíriában, negyvenet kellett elhagyniuk a híveknek. Az egyházatyák állást foglaltak az erőszak ellen, de a nyugati politikusok becsukták a szemüket.

Rakka, Deir Ezzor, Homsz óváros és Palmyra régi keresztény emlékei és közösségei semmisültek meg a háborúban. Közben a nyugati média folyamatosan hazudik, mert amíg Moszul felszabadításakor nem aggódnak a civil áldozatokért addig Kelet-Aleppónál folyamatosan orosz terrorbombázásokról szír hadsereg által állítólag elkövetett háborús bűnökről beszél.

III. ignác előadás

Mar Ignatius Joseph III. Younan a szír katolikus egyház pátriárkája előadást tartott Budapesten

Közben a kelet-aleppói terroristák ugyanolyan veszélyesek voltak, mint az Iszlám Állam még az Aleppó óvárosában lévő Omajjád mecsetet is súlyosan megrongálták. Egyiptomban is súlyos veszteségek érték az őshonos keresztényeket az Iszlám Testvériség hatalomra jutása óta száz templomot romboltak le és több ezer keresztényt öltek meg. Az új vezetés megígérte a templomok újjáépítését, de a helyi keresztények nem kértek a segítségből, mert a saját erőből akarták megcsinálni, mert az övék már kétezer és nem más kegyéből akarják visszakapni.

Nyugatról gyakran kaptak rossz megjegyzéseket, hogy „diktátorokat” támogatnak pedig csak olyan vezetőket akarnak, akik biztonságot adnak az egész közösségnek és azok tagjainak. Az iraki közösség megmaradásához például segíteni kell keresztények visszatérését az Iszlám Állam alól felszabadított Ninive-völgybe ahol a terroristák az összes keresztény templomot és a lakóházak felét lerombolták.

A keresztények az eltűnés határán vannak és a megmaradásukat az elmúlt tizennégy évszázadban sem a muszlimok kegye, hanem az erős közösségük és a belátó, toleráns állami vezetők biztosították. Szíriában talán könnyebb lesz a keresztény közösségek és az ország újjáépítése. Még mindig van bizalmunk a nyugati és orosz keresztény testvéreink felé.

Köszönjük a magyar keresztény közösségnek, hogy hallatja a hangját.  Bizalmunk az isteni jó indulatban és őseink hitében töretlen!- zárta előadását az egyházfő.

kassab adonis III. ingnác

Kassab Adonis főszerkesztő és Mar Ignatius Joseph III. Younan a szír katolikus egyház pátriárkája

Az előadást követően kérdést tett fel Sógor Dániel arabista, hogy miben tudna a Nyugat segíteni a közel-keleti keresztényeknek. A kérdés és a frappáns válasz is nagy egyetértést váltott ki a nézőtéren: – Fejezzék be az eddigi politikájukat a Közel-Keleten! Ne az olaj és a stratégiai pozíciók megszerzése és az ál humanista elvek vezessék politikájukat. Európa magán segítsen és akkor Isten is megsegíti!- válaszolta. Jó vezetőkre van szükség, akik megértik népük problémáit és azonosulni tudnak a más vallásúakkal is.

Kassab Adonis honlapunk főszerkesztője megköszönte az egyházfőnek, hogy hitelesen bemutatta a közel-keleti keresztények szenvedéseit és azt, hogy a keresztények és muszlimok együttélése megoldható. A Közel-Kelet problémáit engedjék, hogy a helyi emberek oldják meg addig a Nyugat törődjön a maga gondjaival, a vallástalansággal az Istentől való elfordulással és a nagy létszámú muszlim kisebbség kezelésével.

Zárásul Török Tamás helyettes államtitkár megköszönte az előadást és kifejtette, hogy meg kell érteni a keresztények segítségkérését és garanciákat kell adni nekik, támogatni kell biztonságukat és hazatérésüket szülőföldjükre. Európai összefogás van kialakulóban és szerinte még nem vagyunk elkésve.

  Orientalista.hu – Nagy András

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑