Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 01. 10.

A szír kormány szigorú feltételekkel bólint rá a béketárgyalásokra

2016. 01. 10.

Damaszkusz hajlandó lenne január 25-én asztalhoz ülni a békekonferencián, de nincs egyetértés arról, hogy melyik ellenzéki szervezeteket tartják terroristáknak. – közölte az MTI

A szíriai kormány közölte szombaton, hogy kész tárgyalóasztalhoz ülni az országban öt éve folyó háború rendezése érdekében, de ehhez a tárgyalásokon részt vevő ellenzéki csoportok, illetve az országban tevékenykedő terrorszervezetek listájának összeállítását kérte az ENSZ-től.

Ezt a szíriai állami média szerint Walid Al-Moallem szíriai külügyminiszter közölte Staffan de Misture ENSZ-különmegbízottal damaszkuszi találkozójukon.

A különmegbízott közleménye szerint a találkozón áttekintették a tervek szerint január 25-én Genfben kezdődő békefolyamat előkészületeit. Staffan de Mistura azt is hozzátette, hogy folytatja az egyeztetéseket a térségben a békekonferencia tető alá hozása végett.

A szíriai kormány által megfogalmazott feltételekben szerepel, hogy nem hajlandóak terrorszervezetek képviselőivel tárgyalni.  A damaszkuszi kormány minden olyan fegyveres csoportot terrorizmussal vádol, amelyik az Al-Kaida helyi ágával a Nuszra Fronttal vagy az Iszlám Állammal kapcsolatban áll vagy annak szövetségese. Ezzel szemben a nemzetközi közösség „mérsékelt ellenzékként” sorolja a Damaszkusz által kritizált.

A Reuters brit hírügynökség szerint helyi információkra hivatkozva egy megállapodás értelmében hétfőn beengedik a szíriai kormányerők a humanitárius segélyszállítmányokat az ostromzár alá vont szíriai Madaya városába.

A terrorszervezetek kezén lévő, a kormányerők által körbezárt Madayába legutóbb októberben érkezett élelmiszersegély. Jelentések szerint azóta legalább kéttucatnyian éhen haltak, és mintegy huszonnyolcezer ember – köztük húszezer gyermek – szorul “azonnali életmentő segítségre” a libanoni határ közelében fekvő városban. Az lakosságnak szánt élelmiszerszállítmányra a terrorszervezetek rácsapták a kezüket, és csak többszörös áron adják tovább a civil lakosságnak.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑