Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 03. 23.

A Szíriai Arab Hadsereg bekeríti az Iszlám Államot Kariatainnál

2016. 03. 23.

A Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztály és a 3. Hadosztály egységei biztosítottak minden magaslatot Al-Kariatain város körül. Azonban az ISIS terrorszervezet még mindig ellenőrzi a várost, a harcosaik most azzal szembesülnek, hogy a végsőkig harcolnak a kormányerők ellen vagy visszavonulnak.

 A jelentések szerint a kormányerők az utóbbit részesítik előnyben, mert nem kívánnak súlyos veszteségeket szenvedni a nagy kiterjedésű, és az ISIS terroristák által telepített robbanószerkezetek valamint potenciális öngyilkos merénylőkkel teli város közvetlen megtámadásával.

Ezért a kormányerők egy visszavonulási utat meghagytak az ISIS terroristáknak. A következős magaslatokat (hegycsúcsokat és dombtetőket) foglalták el a kormányerők az elmúlt két hét során északról, nyugatról és délről:

– Dzsabal Sharifa (északon)

– Dzsabal Muntar Rumajli (északon)

– Tall Dakari (északon)

– Dzsabal Al-Rumajli (északon)

– Tulul Al-Szud (nyugaton)

– Rudzsm Al-Kadah (nyugaton)

– Hazm Al-Abiad (nyugaton)

– Tall Ibn Uthman (nyugaton, nagyon közel a városhoz)

– Dzsabal Muzajbilah (délen)

– Tall Wadi Al-Ajn (délen)

Nem rég (tavaly ősszel) az ISIS terrorszervezet átmenetileg súlyos aggodalmat keltett a szíriai katonai vezetők között azzal, hogy képes volt Al-Kariataintól nyugat felé nyomulni és elfoglalta Mahin települést, valamint fenyegette Szadad asszír keresztény várost, miközben ezzel veszélyesen megközelítette Karah és Al-Nabek kormánykézen lévő erősségeit. Tehát egy ilyen hadmozdulat kilátásba helyezte volna az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet betörését Libanonba, amely nem túl messze fekszik az említett városoktól. Azonban akkor az ISIS offenzíváját heteken belül a kormányerők megállították és az ISIS terroristák most beszorultak Al-Kariatainba.

Eközben Palmyrában (Tadmur) a kormányerők szintén elértek bizonyos sikereket a hegycsúcsok elfoglalásával, mindazonáltal még nem léphettek a város belső területére a kiterjedt aknamezők és az ISIS harcosok makacs ellenállása miatt. Azonban számos, nagyon tapasztalt különleges egység – a Tigris Alakulatok, a Tengerészgyalogság, a Sivatagi Sólymok Dandár – és a libanoni Hezbollah, valamint sok iraki paramilitáris önkéntes egység támogatja a szíriai reguláris erőket. Összesen 5000-5500 katona harcol a Palmyrában lévő frontvonalon és az Orosz Légierő segíti minden hadmozdulatukat, valószínűleg heteken belül felszabadítják Palmyrát (Tadmurt).

Orientalista.hu  – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑