Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 09. 24.

A Szíriai Arab Hadsereg elfoglalt két falut a Hajat Tahrir Al-Sham fegyvereseitől Észak-Hamaban (VIDEÓ)

2017. 09. 24.

Szombaton a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei elfoglalták Umm Haratain és Kubajbat Abu Al-Huda falvakat Hama tartomány északi részén, közölte a Hezbollah mozgalom szíriai médiaszolgálata. A kormánycsapatok két napos kemény harcok árán foglalták el a településeket a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida szíriai frakciói) fegyvereseitől.

Szíriai kormánypárti források azt állították, hogy a Szíriai Arab Hadsereg 6 darab ellenséges harckocsit, 1 darab BMP-1 harcjárművet és egyéb gépjárműveket zsákmányolt az Al-Kaida fegyvereseitől a műveletben. A továbbiakban a kormánypárti források arról számoltak be, hogy a Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista szövetség 80 főnél több militánsa fejezte be földi pályafutását az Orosz Légierő Dél-Idleb felett végrehajtott légi támadásainak köszönhetően.

Eközben a Tigris Alakulatok több egysége visszatelepült Deir Ezzor tartomány északnyugati részéből a Hama tartomány északi részén húzódó frontvonalra, miután a Szíriai Arab Hadsereg elfoglalta Maadan települést az Euphrates nyugati partján és ezzel felszámolta az ISIS terrorista entitás jelenlétét a Deir Ezzor, a hős várostól északra.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Fegyveres Erők főparancsnoksága valószínűleg azt tervezheti, hogy hadműveletet indít a startégiai Hama-Aleppo autópálya elfoglalására. Umm Haratain és Kubajbat Abu Al-Huda falvak egyaránt az autópálya mentén fekszenek, és ez a tény az előbbi feltevést támasztja alá.

Megjegyzés: A térségben folytatódni fognak a hadműveletek az Idleb tartományban orosz-iráni-török kezdeményezésre kijelölt deeszkalációs övezet ellenére, ugyanis a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) koalícióba tömörült vahhabita terrorszervezetek és a velük társult, az USA által “mérsékeltnek” nevezett dzsihádisták (a “Szabad Szír Hadsereg” – FSA) frakciói nem tekintik magukra nézve kötelezőnek a külföldi hatalmak által kezdeményezett megállapodásokat.

Az észak-hamai frontvonalon a megállapodásokat felrúgva az Al-Kaida és szövetségesei nagy támadásba kezdtek a szíriai kormányerők ütőképesebb alakulatainak távollétét kihasználva. Azonban a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) kis számú szíriai különleges egységek, orosz Szpecnaz alakulatok és az Orosz Légierő pusztító légi csapásai támogatásával elfojtották a dzsihádista offenzívát. A szíriai kormánycsapatok, orosz Szpecnaz egységek és az Orosz Légierő szeptember 19-20-án valóságos mészárlást rendeztek az Al-Kaida terroristák soraiban, ahol az Orosz Honvédelmi Minisztérium adatai szerint 850 főnél több dzsihádista jutott a másvilágra.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑