Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 09. 29.

A Szíriai Arab Hadsereg elfoglalta Aleppo egyik központi kerületét (videó)

2016. 09. 29.

A szíriai kormányerők elfoglalták Aleppo központi kerületét, Al-Farafirahot a vahabita terroristáktól, közölte az állami SANA hírügynükség katonai forrásokra hivatkozva.

A SANA szerint a Szíriai Arab Hadsereg ellenőrzése alatt van Al-Farafirah és jelenleg tűzszerészek mentesítik a térséget “aknáktól és házilagos készítésű robbanóeszközöktől, amelyeket a terroristák telepítettek”.

“A hadsereg átvette az ellenőrzést az egész al-Farafirah kerületben, északnyugatra a híres aleppoi citadellától, miután sok vahhabita fegyverest semlegesített. Az alegységek most aknamentesítik a környéket.” – idézett az AFP egy katonai forrást.

A visszavonulásuk után a vahhabita terroristák lőszert, fegyvereket, – közötte nagy űrméretű géppuskákat – , hagytak hátra, jelentette a RIA Novosti, idézve más, a tárgyban tájékozott forrásokat.

“Évek óta első alkalommal voltunk képesek előretolni a frontvonalat Aleppon belül” – mondta az orosz média társaság forrása.

Hozzátették, hogy a Szíriai Arab Hadsereg nem szenvedett veszteségeket a hadműveletben, amely a korai kedd reggel órákban kezdődött.

Al-Farafirah kerület északnyugatra fekszik Aleppo valamikori történelmi látványosságától, a Citadellától – egy középkori vártól, amely az Óváros közepén fekszik. A szíriai kormánycsapatok szintén aknamentesítenek más kerületeket Aleppoban, Al-Ramuszehet is.

Az utóbbi térség három hete szabadult fel, nagyon fontosnak számít, mert humanitárius szállítmányok átengedésére használják, amelyek élelmiszereket és gyógyszereket tartalmaznak a háború dúlta város szenvedő lakói részére.

A segélyszállítás (konkrétan Aleppo városába), volt az egyik fő pontja az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov és amerikai kollégája, John Kerry között szeptember 9-én, a Genfben aláírt megállapodásnak.

aleppo-2016-09-28

Az Aleppo hajnala hadművelet folytatódik. A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei tovább harcolnak a vahhabita terrorszervezetek ellen Kelet-Aleppoban. A Farafirah kerület felszabadítása után is harcok vannak a Shejkh Szaid kerületben és a Handarat menekülttábor területén, ahol a Fatah Halab terrorszervezetei és az Al-Kaida súlyos veszteségeket szenvedtek technikai eszközökben, fegyverzetben és élőerőben is. A szíriai katonák és nemzetvédelmisek mellett, a második hazájukat védő és elveszteni nem akaró szíriai palesztinok újra példát mutatnak becsületből és bátorságból.

Az egyezmény azonban súlyos kudarcot vallott, amikor egy Aleppoba tartó ENSZ segélyszállítmányt tartalmazó menetoszlopot támadás ért szeptember 19-én. Egy segélymunkás és 20 polgári személy halt meg a Vöröskereszt egyik képviselője szerint. Még mindig nem tisztázott, ki állt a támadás mögött.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ múlt héten bejelentette, hogy újra tervezik a segélyszállítmányok küldését. Emberjogi szervezetek és az ENSZ ismételten elítélték a súlyos aleppoi helyzetet. Becslések szerint a városban 250 ezer ember van, akik nélkülözi a gyógyszereket és alapvető szükségleti cikkeket.

Idén júliusban a szíriai Orosz Megbékéltetési Központ az ország kormányával számos közlekedési folyosót nyitott az Aleppoból menekülni akaró polgári személyeknek.

A lakosság szenvedése az elmúlt két hétben fokozódott a háború dúlta városban, amikor a vahhabita terrorista csoportok ismételten tüzérségi eszközökkel lőtték a kormányerők ellenőrizte negyedeket, közölték orosz katonai források.

Szeptember 19-én az Al-Nuszra Front (Fateh Al-Sham) terroristái egy nagy erejű támadást indítottak a Szíriai Arab Hadsereg és lakónegyedek ellen Délnyugat-Aleppoban, jelentette akkor az Orosz Honvédelmi Minisztérium. A minisztérium tisztségviselői szerint a terroristák “aknavetőket és rakétaindító berendezéséket használtak”.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑