Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2018. 03. 23.

A Szíriai Arab Hadsereg ellenőrzése alá vonja Harasztat, az iszlamisták visszavonulnak (képek, videó)

2018. 03. 23.

A Harakat Ahrar Al-Sham militánsai és 6000 civil, legnagyobb részben a fegyveresek családtagjai készülődnek, hogy elhagyják a Kelet-Ghouta régióban fekvő Harasztat a szíriai kormánnyal március 22-én megkötött kivonulási egyezmény alapján.

A megállapodás szerint a militánsok átadják az összes nehéz fegyverzetüket és egy nyílt folyosón át deportálják őket Idleb tartomány vahhabita terrorszervezetek által megszállt részébe.

Március 21-én késő este, egy katonai forrás a Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztálya állományából közölte a South Front katonapolitikai honlap szerkesztőségével, hogy a militánsok hozzáfogtak a vezetési pontjaik és fegyverraktáraik felgyújtásához.

Tovább menekülnek a kelet-ghoutai civilek a Szíriai Arab Hadsereg állásainak irányába:

Ha az egyezményt sikeresen végrehajtják a felek, akkor a Szíriai Arab Hadsereg teljesen az ellenőrzése alá tudja vonni Haraszta város lakónegyedeit tovább elszigetelve Kelet-Ghouta déli részét a dzsihádista terrorszervezetek uralt Dumatól.

Eközben a Szíriai Arab Hadsereg reguláris egységei, a Köztársasági Gárda és a Tigris Alakulatok elfoglalták Ejn Tarma gazdaságainak nagyobb részét és benyomultak Hazzah településre. Szíriai kormánypárti források szerint Hazzah legnagyobb része mostanáig a kormánycsapatok ellenőrzése alá került. Habár az értesülés még megerősítésre vár.

A Szíriai Arab Hadsereg tovább folytatja a Damaszkuszi Acél Hadműveletet, hogy megtisztítsa Kelet-Ghoutát a terroristáktól:

A polgári lakosság tömeges evakuálása és a humanitárius segélyszállítmányok lehetővé teszik, hogy a szíriai-iráni-orosz szövetség csökkentse a civil áldozatok számát, valamint a lakosság megszálló vahhabita terrorszervezetek általi “élő pajzsként” történő felhasználását a most zajló hadműveletek során. Hasonlóan történt Aleppo felszabadításakor, amikor minden egyes kimenekített szíriai család aláásta a megszálló dzsihádisták zsarolási potenciálját.

Negyven tonna vegyifegyvert foglaltak le

Igor Kirillov vezérőrnagy, az Orosz Honvédelmi Minisztérium szakértője szerint a Szíriai Arab Hadsereg 40 tonnánál több mérgező vegyi harcanyagot talált a vahhabita terrorszervezetektől felszabadított területeken.

“Damaszkusz kinyilvánította, hogy kész minden vizsgálatban részt venni, ami vegyi fegyverek Szíria területén történt bevetésével kapcsolatos. Azonban a nemzetközi szervezetek nem hajlandóak együttműködni a szíriai kormánnyal és ezzel gyakorlatilag a vahhabita terrorista szervezetek illegális tevékenységét fedezik. A Szíriai Külügyminisztérium rámutatott, hogy több mint 40 tonna vegyi harcanyagot találtak a megszálló terrorszervezetek uralma alól felszabadított területeken.” Kirillov tábornok felidézte a szíriai kormány elleni leggyakoribb vegyi fegyverhasználatra vonatkozó vádat és elmondta, hogy “ugyanakkor a nemzetközi közösség nem hajlandó észrevenni, amikor a szíriai kormányerők és a polgári lakosság ellen használnak vegyi fegyvereket Szíriában.”

A terroristákat buszokkal szállítják el Idleb tartományba:

Hadihelyzet Dél-Damaszkuszban

Az ISIS terrorszervezethez átállt vahhabita fegyveresek elfoglalták Al-Aszali és Al-Madanijah negyedek 90 százalékát Al-Kadamban, Damaszkusztól délre, közölte az ISIS terrorista entitás propagandafelülete az “Amaq”. A terrorszervezet szerint a fegyvereseik megöltek 173 fő szíriai katonát, megsemmisítettek két harckocsit, egy rakétaindító berendezést, egy buldózert, valamint egy BMP-1 harcjárművet az összecsapások térségében

Tovább támad a török hadsereg

A megszálló Török Hadsereg és a proxy terroristáik elfoglalták Barad és Kimar településeket Afrin várostól délre a Kurd Népi Védelmi Bizottságoktól (YPG) és a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) alegységeitől.

Afrin eleste után a török megszállók lelassították a hadműveleteiket a térségben. Habár az csapataik még képesek lehetnek a kurd milíciák kezén maradt néhány település elfoglalására, a közöttük és a Szíriai Arab Hadsereg között lévő ütközőzónában.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑