Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2014. 11. 06.

A Szíriai Arab Hadsereg ellenőrzi az Al-Shaer gázmezőket

2014. 11. 06.

Kilenc csecsen dzsihádista került a Hadsereg fogságába.

Két nappal a Szíriai Arab Hadsereg 3. gépesített hadosztálya által indított ellentámadás után Dzsabal Shaerben, az “iraki és levantei iszlám állam” (ISIS) védelmi vonala összeomlott Homsz tartomány keleti szélén. Ma korán reggel a 3. gépesített hadosztály 18. páncélos dandára elfoglalta Tal Mahart, azt a magaslatot amiről átláthatóak az Al-Shaer gázmezők. A 18. dandár a Nemzetvédelmi Milícia (NDF) és a Hadsereg különleges erőinek (Al-Kvalb Al-Szukkur Szahrá) támogatásával támadta meg a magaslatot és semlegesített több tucat ISIS patkányt, mielőtt Tal Mahart ellenőrzés alá vettnek nyilvánították.

A Tal Mahar hadművelet során a Nemzetvédelmi Milícia megtámadta a megszállt Dzsahaar falut, ahonnan az ISIS fegyveresei megkísérelték megállítani a támadást. Legyőzve és utánpótlás nélkül az ISIS fegyveresei képtelenek voltak tartani állásaikat a falun belül, amint elmenekültek Dzsahaar a Nemzetvédelmi Mílicia (NDF) fennhatósága alá került. Dzsahaar elfoglalása után az NDF folytatta az előretörést a szomszéd településen, Shahaarban. Az összecsapások még zajlanak, de úgy számítható, hogy végük lesz, amikor az elkövetkező órákban az ISIS létszámbeli hátrányba kerül.

Egy katonai forrás szerint a halott ISIS fegyveresek többsége Dzsabal Shaer mellett külföldi dzsihadista, pontos személyazonosság nélkül. A forrás hozzátette, hogy 13 fő ISIS zsoldos került a Hadsereg fogságába Tal Maharon, a foglyok között 9 csecsen, 2 szaúdi, 1 maláj nemzetiségű személy volt. A csecsen fegyveresek bevallották, hogy Törökországból léptek át Szíria földjére, ahol rész vettek augusztusban az Al-Tabakva légi bázis mellett vívott ütközetben.

A beazonosított fegyveres akik Tal Mahar-ról kerültek a pokolba a következők (angol átírásban):
1. Abdo-Azou Al-‘Arouq
2. Mustafa Haytham Al-Ramadan

 2014. 11. 05. Leith Fadel írása  Forrás: almasdarnews.com

orientalista.hu  Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑