Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 08. 14.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah elfoglalták Al-Zabadani városközpontját

2015. 08. 14.

 38 napba került mire a Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztály 63. Dandára együttműködve a Hezbollah-val, a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) és a Szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP) milicistáival végül elfoglalták Az-Zabadani városközpontját, miután átvették a megmaradt épülettömbök ellenőrzését. Az Ali Imam mecset körül.

Arszen Bedrozian, a Szíriai Arab Hadsereg 154. Dandárának katonája hősi halált halt Al-Haszakah város felszabadítása közben, a megszálló ISIS patkányok elleni honvédő harcban. Holtestét hat nappal azután találták meg, hogy az egysége visszafoglalta az Al-Zuhur-kerületet. Örmény nemzetiségű keresztény szíriai hazafi volt. Egyaránt fia Szíriának és Örményországnak. Nyugodj Békében Bajtárs!

Az Ali Imam mecset elfoglalása hétfőn lehetővé tette a Szíriai Fegyveres Erőknek és a Hezbollah-nak, hogy biztosítsák a vallási negyed körüli épülettömböket, miközben hozzáférést garantált nekik a kiemelt fontosságú Al-Mahat-körforgalomhoz.

Miközben az Al-Zabadani városközpontjában elért siker jó hír a libanoni ellenállás és a Szíriai Fegyveres Erők számára, még mindig akad tennivalójuk, mert a Harakat Ahrar Al-Sham, az FSA “Al-Zabadani Sólymok Dandára” és a Szírián élősködő Al-Kaida terroristák, a Dzsabhat Al-Nuszra fegyveresei még jelen vannak elbarikádozva az Al-Mahata körforgalomnál és az Al-Mahata-kerületben.

Amint a Hezbollah és a Szíriai Fegyveres Erők át tudják törni a Harakat Ahrar Al-Sham és a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezetek védelmi vonalait az Al-Mahata-körforgalomnál, akkor teljes hozzáférésük lesz az említett megszálló terrorista csoportok rejtekhelyeihez és fedezékeikhez a belváros peremén.

Egy damaszkuszi katonai forrás szerint kedd volt az egyik legvéresebb nap a Dzsabhat Al-Nuszra és szövetségeseik számára, a forrás becslése szerint legalább 30 ellenséges fegyveres halt meg kedden a Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah támadása során.

Szerdai napra a Szíriai Fegyveres Erők a város területének 75-80 százalékát vonták ellenőrzésük alá. Közös török és iráni közvetítéssel a szemben álló felek 48 órás fegyverszünetet kötöttek. A harccselekményeket a Szíriai Fegyveres Erők leállították Al-Zabadaniban és Madaya körül, cserébe a Harakat Ahrar Al-Sham és szövetségesei vállalták az Idleb tartománybeli kormányhű erők ellenőrizte városok, Kafraja és Al-Fua ostromának szüneteltetését. Miközben Al-Zabadani és Madaja teljes lakossága elmenekült és csak a vahabita megszálló fegyveresek vannak ostrom alatt, Kafraja és Al-Fua 30 ezer polgári lakosa került a terrorszervezetek blokádja alá Idleb tartományban április óta. Helyi források szerint a vahabita megszállók már szerda este megszegték a tűzszünetet.

 Orientalista.hu – Szíriai Szabad Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑