Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 10. 03.

A Szíriai Arab Hadsereg visszaverte az ISIS terrorszervezet újabb nagy offenzíváját és ellentámadást indított (videó)

2017. 10. 03.

A szíriai kormánycsapatok, a Köztársasági Gárda 800. Ezrede vezetésével visszaverték az ISIS terrorszervezet Al-Szukhanah város elfoglalására indított támadási kísérletét, valamint visszafoglalták Al-Tajbah falut és a keleti Al-Hajr Erődöt (Kaszr Al-Hajr Al-Sharkit) a közelében.

Az ISIS terrorszervezet tervezett előrtörése a szivattyúállomásig szintén kudarcba fulladt. Ezután Al-Shula és Bir Ghabadzsib falu maradtak azok a fontos körzetek, ahol az ISIS terrorszervezet elért némi eredményt. Az összecsapások ott még tartanak.

A Szíriai Arab Hadsereg és a szövetségesei azon dolgoznak, hogy helyreállítsák a rendet Al-Kariatain (Al-Qaryatayn) városban, amelyet részben ellenőrzésük alá vontak a magukat az ISIS terrorszervezethez tartozó militánsok (Helyi források szerint a Qalamun-hegység keleti oldalán lévő deeszkalációs övezetből szivároghattak be a városba, klasszikus diverziós harcmodort alkalmazva és civil túszokat ejtve). A kormánycsapatok (a 3. Páncélos Hadosztály, Qalamun Pajzs Dandár) körbezárták a települést és minden elektromágneses elven működő kommunikációt zavarnak belül. Ez a magyarázata, hogy semmilyen képi és videó felvétel sem érkezik a helyszínről. Az Al-Kariatainba beszivárgott ISIS hű militánsoknak nincsnek nehézfegyvereik. Így a Szíriai Arab Hadsereg problémája az, hogyan kerülje el a súlyosabb polgári áldozatokat a művelet során.

Az ISIS terrorszervezet által uralt, Szalamijahtól keletre fekvő katlanban a szíriai kormányerők elfoglalták Raszm Abajkah, Raszm Abd és Szoha falvakat, valamint folytatták az előrenyomulást Akaszh felé. A hadsereg ellenőrzése alá őróbálja vonni az utat, ami északi és déli részekre választja szét a katlant.

Ettől függetlenül a Szíriai Arab Hadsereg tovább nyomult előre az ISIS terrorista entitás által megszállt Majadin város felé az Euphrates-folyó völgyében. A kormányerők 10 kilométert haladtak előre és bekerítették Muhasszant, ahol összecsapások törtek ki. Az előretörés célja, hogy további nyomás alá helyezzék a terrorista entitást és arra kényszerítsék, hogy visszavonja csapatait a Palmyra-Deir Ezzor országút körzetéből az Euphrates völgyébe. Ha az ISIS terrorszervezet nem teszi ezt meg, akkor a szíriai kormányerők jó eséllyel elfoglalhatják az ellenséges megszállás alatt lévő várost.

Az USA támogatta “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) nevű milíciák kihasználják a Szíriai Arab Hadsereg és az ISIS terrorszervezet közötti heves harcokat és elfoglalták a Dzsafra olajmezőt és a hozzá tartozó feldolgozó létesítményeket az Euphrates-folyó keleti partján.

Az SDF milíciái szintén összecsaptak az ISIS terroristákkal a mostanában elfoglalt Al-Szuwar falutól délre, amely Deir Ezzor várostól északkeletre fekszik, valamint elfoglalták Kubar falut és tovább haladtak Harmuszhijah faluig, északnyugatra Deir Ezzortól.

Rakka városában az SDF milíciák tovább harcolnak az ISIS terroristák ellen, azonban ott nem történt nagyobb áttörés a korábbi hadi helyzethez képest. Az ISIS fegyveresei még mindig tartják magukat a városközpontban.

Október elsején Omid Kabar, az SDF egyik harctéri parancsnoka azt nyilatkozta a Rakka városában elesett kurd harcosok temetésén, hogy a “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) nem fogják átadni Al-Tabaka várost vagy bármely más területet a szíriai kormánynak. Szintén azt állította, hogy állítólag a Szíriai Arab Hadsereg 300 katonája állt át az SDF-hez az “elmúlt időszakban”. Azonban részleteket vagy bizonyítékokat nem közölt.

Kabar nyilatkozata az SDF vezetőinek nyilvános politikájához igazodik, amely meg akarja mutatni, hogy milyen nagy a különbség az USA támogatta frakciók és Bashar Al-Assad szíriai elnök kormánya között. Azonban a színfalak mögött a “Szíriai Demokratikus Erők” zömében kurd vezetői nagyon is rá vannak utalva a szíriai kormánnyal történő szoros együttműködésre, mert másként nem lennének képesek irányítani az általuk uralt terület gazdasági ügyeit. Elég itt arra utalni, hogy sok esetben az északi területeken élő szíriai állampolgárok társadalom biztosítási ellátásait és a jogosultak nyugdíjait (a kurd nemzetiségűekét is) a damaszkuszi kormány fizeti, nem a Fehér Ház.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑