Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 03. 27.

A szíriai elnök szerint a Nyugat bábállammá akarja változtatni Ukrajnát

2015. 03. 27.

A Nyugat bábállammá akarja változtatni Ukrajnát, és az a szándéka, hogy meggyöngítse Oroszországot – jelentette ki Bashar Al-Assad szíriai elnök az orosz állami sajtónak adott interjúban. A Rosszijszkaja Gazeta című lap pénteki számában részleteket közölt az interjúból, az állami hírügynökségek pedig teljes terjedelmében közreadták a hosszú beszélgetést. A szíriai elnök párhuzamot vont az országában történtek és az ukrajnai konfliktus között. Szerinte azért robbant ki fegyveres konfliktus Szíriában és Ukrajnában is, minthogy mindkét ország fontos Oroszország számára.

“Akik háborút szítanak, azok fegyverzik fel az ukrajnai szembenállás egyes résztvevőit, hogy leváltsák a hatalmat, azt remélve, hogy annak következtében ugyanazt érik el Oroszországban is” – mondta Bashar Al-Assad. Azt állította, hogy a Nyugat (amely megnevezés alatt elsősorban az Egyesült Államokat, Franciaországot és Nagy-Britanniát értette), nem akarja a politikai rendezést sem Szíriában, sem Ukrajnában.

A közel-keleti és a kelet-európai országért szerinte két alapvető tábor között folyik a küzdelem. Az egyik háborút, közvetlen katonai beavatkozást, katonai erő odaküldését szorgalmazza, míg a másik, okulva az eddigi háborúkból, ellenzi a katonai beavatkozást. Assad az orosz állami sajtónak adott interjúban élesen bírálta az Egyesült Államokat, amelynek külpolitikáját szerinte a radikális tábor határozza meg. Úgy vélte, hogy Washington célja továbbra is a szíriai állam szétzúzása és annak egy bábállammal való helyettesítése.

A szíriai elnök komolytalannak nevezte az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció szándékait. Azt mondta, hogy míg a koalícióban részes 60 “fejlett és gazdag” állam naponta mintegy 10 csapást mér a terrorszervezetre, addig a kis szíriai hadsereg légiereje egy nap alatt sokkal több támadást intéz az IÁ ellen. Azt feltételezte, hogy bár a nemzetközi koalícióban részt vevő egyes országok nem akarják, hogy az Iszlám Állam megerősödjön Szíriában és Irakban, megsemmisíteni sem akarják a terrorszervezetet, hanem fenyegetni és zsarolni akarnak vele egyes országokat.

A szíriai elnök kijelentette, szükség van az orosz jelenlétre a világ különböző régióiban, így a Földközi-tenger keleti részén és a szíriai Tartúsz kikötőjében is, hogy fenntartsák a Szovjetunió széthullását követően a világban megbomlott erőegyensúlyt. Azt mondta, hogy “minél jobban erősödik Oroszország jelenléte a régiónkban, az annál stabilabb lesz”, ezért a szíriai vezetés támogatja e jelenlét kiszélesítését, különösen a szíriai partvidéken és kikötőknél. Hozzátette, örömmel veszik, ha ez szándékában áll az orosz vezetésnek.

Orientalista.hu – (Forrás: oroszhirek.hu – MTI)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑