Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Közel-Kelet

2023. 05. 10.

A szíriai elnököt hivatalosan is meghívták az Arab Liga rijádi csúcstalálkozójára

2023. 05. 10.

Hivatalos meghívást kapott szerdán Bassár el-Aszad szíriai elnök az Arab Liga Szaúd-Arábiában tartandó rijádi csúcstalálkozójára – derült ki a szaúdi SPA és a szíriai SANA állami hírügynökség közléséből.

Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király meghívását Szaúd-Arábia ammáni nagykövete, Nájif esz-Szudejrí adta át Damaszkuszban a szíriai elnöknek – jelentette a SPA.

Az Arab Liga külügyminiszterei vasárnap döntöttek arról, hogy Damaszkuszt újra felveszik a pánarab szervezetbe, amely 2011-ben függesztette fel Szíria tagságát, miután az országban zajló tüntetések fegyveres konfliktusba majd iszlamista csoportok által indított Szíria ellenes háborúba fajult. A Szíriai Arab Hadsereg 12 éven elteltévek sikeresen felszabadította az ország nagyrészét az iszlamisták és terroristák uralma alól.

A csúcstalálkozót a tervek szerint május 19-én tartják.

Szaúd-Arábia és Szíria kedden jelentették be, hogy újranyitják diplomáciai képviseleteiket egymás országában. Áprilisban már megállapodtak a két ország közötti légijáratok újraindításában is.

Határozottan bírálta az Arab Ligát Szíria visszafogadása miatt az amerikai és brit külügyminiszter

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia külügyminisztere közösen fejezte ki ellenkezését kedden Szíria tagságának helyreállítása miatt az Arab Liga szervezetében.

Antony Blinken, amerikai és James Cleverly, brit miniszter Washingtonban tartott találkozójuk után reagáltak az arab államokat tömörítő tanács hétvégi döntésére, amellyel kapcsolatban elégedetlenségüket fejezték ki. Hozzátették ugyanakkor, hogy az Arab Ligától függ, hogy meghatározza tagságának összetételét.

A két miniszter azt is kifejtette, hogy országaik addig nem állítják helyre hivatalos kapcsolataikat Bassár el-Aszad kormányával, amíg az el nem fogadja és teljesíti az ENSZ tervét a béke helyreállítására.

Antony Blinken a közös sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: “nem hisszük, hogy Szíria kiérdemelte visszafogadását az Arab Ligába”. Hozzátette, hogy kifogásaikat a regionális partnereik tudomására hozták, de “döntéseiket nekik kell meghozniuk”. “A mi álláspontunk világos: nincs napirenden a kapcsolatok normalizálása Aszaddal és azzal a rezsimmel” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter a brit kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón Washingtonban.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑