Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 03. 10.

A szíriai fiatalok fele vesztette el hozzátartozóját vagy barátját a háborúban

2021. 03. 10.

A szíriai fiatalok 47 százaléka vesztette el valamelyik hozzátartozóját vagy közeli barátját az országot tíz éve sújtó háborúban – derül ki a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) felméréséből.

A felmérésben – amelyben 1400, 18 és 25 éves kor közötti, Szíriában, Libanonban vagy Németországban élő szíriai vett részt – a válaszadók 16 százaléka mondta azt, hogy legalább egyik szülőjét megölték vagy súlyosan megsebesítették. A megkérdezettek 12 százaléka számolt be arról, hogy sérülést szenvedett el a háború következtében Szíriában, ahol a lakosság több mint fele 25 éves kor alatti.

A fiatalok 62 százaléka kényszerült elmenekülni otthonából.
A külföldön élő szíriai fiatalok 77 százaléka számolt be arról, hogy gondokkal küszködött élelmiszerek és egyéb alapvető szükségletek kielégítéséhez szükséges eszközök beszerzése során. Ez az arány a Szíriában élők esetében 85 százalékos.

Az ICRC szerint a szíriai nők 30 százaléka semmilyen bevételi forráshoz nem jut hozzá.
A felmérés szerint az elmúlt évben a fiatalok 54 százaléka számolt be alvászavarokról, 73 százalékuk szorongásról, 58 százalékuk depresszióról, 46 százalékuk pedig szociális izolációról a háború miatt. Az ICRC által megkérdezett fiatalok elmondták, hogy a pszichológiai segítségnyújtás egyike azoknak a szolgáltatásoknak, amelyre leginkább szükségük van.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerdán ismertetett jelentése szerint a gyermekek helyzete a polgárháborús országban minden korábbinál rosszabbra fordult. Mintegy hatmillió fiatal szorul humanitárius segélyre, és ehhez jön még 2,5 millió gyermek, akik a régió országaiban keresett menedéket.

A háborúban 2011 és 2020 között legalább 6409 gyerek vesztette életét és 5503-an megsebesültek. Csak a tavalyi évben a harcok következtében megölt 511 gyermeket és 699 sebesültet regisztrált a világszervezet. A harcoló felek legalább 723 alkalommal támadtak iskolákra, vagy tanárokra, 640 alkalommal pedig egészségügyi intézmények voltak támadások célpontjai.

Az UNICEF felhívta a figyelmet arra is, hogy számos fiatalt gyermekkatonákként vetnek be. 2011 és 2020 között 5737 ilyen esetet regisztráltak. 2,45 millió gyerek nem tud iskolába járni, részben mert az iskolák harmada nem üzemel tekintettel arra, hogy megsemmisült, vagy szükségszállásként, illetve katonai célokat szolgál.

Gerd Müller, a német szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere az évszázad tragédiájaként jellemezte a szíriai eseményeket. Mint mondta, egy teljes szíriai nemzedék csak félelmet és szükséget ismer, amit tovább súlyosbít a koronavírus járványa. Müller kifogásolta a nemzetközi közösség hiányzó segítőkészségét is.

Hangsúlyozta, hogy tavaly 5,4 milliárd dollár hiányzott a rászorulók megsegítésére. “Ez egy elképesztő botrány” – hangoztatta Müller, aki szerint az UNICEF és az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) már kénytelen volt oktatási és egyéb programok felfüggesztésére forráshiány miatt.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑