Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 09. 18.

A szíriai hadsereget bombázta az amerikai légierő

2016. 09. 18.

80 halott, több mint száz sebesült, azt állítják, tévedés történt. Az oroszok összehívták az ENSZ BT azonnali ülését, magyarázatot követelnek.

Oroszország összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését amiatt, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szombaton csapást mért a szíriai hadsereg állásaira Deir el-Zornál – közölte a moszkvai külügyminisztérium.

Az amerikai hadsereg közben közölte: tévedésből vették célba a szíriai hadsereg állásait.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt mondta, hogy Oroszország “teljes és részletes” magyarázatot vár az amerikaiaktól. Moszkva a légicsapásokból “azt a borzalmas következtetést vonta le”, hogy az Egyesült Államok oltalmazza az Iszlám Államot.

“Amennyiben ez igaz, akkor az amerikai fél éppen emiatt nem egyezik bele a Szíriáról szóló amerikai-orosz megállapodások nyilvánosságra hozatalába” – mondta Zaharova.

“Magyarázatot követelünk Washingtontól, hogy ez az IÁ-t támogató tudatos politika vagy tévedés” – firtatta Zaharova. Hozzátette, hogy a légicsapással Washington veszélybe sodort minden eddigi szíriai megállapodást, és nem akar vagy nem képes eleget tenni a válság rendezésében vállalt kötelezettségének, elhatárolni a terroristákat és a mérsékelt ellenzéktől.

Diplomáciai források szerint közép-európai idő szerint éjfél után másfél órával tartják meg az BT rendkívüli ülését.

Az amerikai vezetésű koalíció gépei szombaton támadást intéztek a Deir al Zor-i repülőtér közelében a szíriai hadsereg állásaira. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint

négy támadás érte őket. Damaszkusz közölte szombat este, hogy a fél órán át tartó légicsapásokban 62-en meghaltak, és több mint százan megsebesültek, emellett megsemmisült húsz haditechnikai eszköz, köztük három harckocsi, három gyalogsági jármű, négy aknavető és egy tüzérségi löveg.

Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága közleményében tudatta:

tévedésből intéztek támadást a szíriai hadsereg ellen, és azt hitték, hogy az IÁ állásait vették célba.

A légicsapásokat azonnal leállították, mihelyt az orosz fél tudomására hozta, a szíriai hadsereg és nem az IÁ “van odalenn”.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai katonai illetékes közölte, “szinte biztos” abban, hogy a harci gépek valóban a szíriai kormányerőkre mértek csapást. Hozzátette, hogy a támadást hírszerzési értesülések alapján hajtották végre, és előtte napokon át nyomon követték a célpontokat.

A szíriai kormányhadsereg közleményében “veszélyes és leplezetlen agressziónak” nevezte az amerikai támadást, amelyet az IÁ kihasznál arra, hogy ellenőrzése alá vonja a város melletti Dzsebel-Szarda hegyen lévő védvonalat.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑