Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 02. 19.

A szíriai kormányerők az ISIS utánpótlási útvonalát támadják

2016. 02. 19.

A Szíriai Arab Hadsereg az ISIS terrorszervezet olajkereskedelmét fenyegeti Rakkában.

Dzsibab Maraita elfoglalását követően Ihtrijától keletre, a Szíriai Arab Hadsereg 555. Dandára és a szövetségeseik tovább nyomultak az ISIS terrorszervezet elsődleges ellátási útvonalán, amelyen a kelet-homszi sivatagban lévő olajmezőkről szállítják a lopott olajat Al-Rakka tartományba. Az 555. Dandár alegyégei és a szövetségeseik lecsaptak a kiemelt jelentőségű Khirbet Al-Kuszair magaslatra, amely közvetlenül az Szalamijah-Al-Rakka országúttól délre helyezkedik el.

Az ISIS terroristák utánpótlási vonala, amelyet a Szíriai Arab Hadsereg és a szövetséges egységek megpróbálnak elvágni, a Szukhanah és Szufajah között húzódó útszakasz; az említett út a Szalamijah-Rakka országútba csatlakozik, amely közvetlenül az Al-Tabaqa Katonai Repülőtérre és Al-Rakka tartomány székhelyére, a megszálló terrorista szervezet mostani központjába vezet.

Amennyiben a Szíriai Fegyveres Erőknek sikerül elvágni az Szukhana-Szufajah útszakaszt, akkor két útvonal marad az ISIS terrorszervezetnek, hogy lopott olajat szállítson rajta Kelet-Szíriából; ezek lesznek akkor az utolsó útvonalak, amelyek Rakka tartományba vezetnek. Eközben a Szalamijah-Rakka országút mentén a Szíriai Arab Hadsereg 555. Dandárának egy másik zászlóaljharccsoportja folytatta előretörését a stratégiai sivatagi település, Zakijah körül, ahol több olajkutat elfoglaltak mielőtt körülvették a körzetben magukat elbarikádozó ISIS terroristákat.

A Szíriai Arab Hadsereg ellenőrzése alá vonta a Tal Al-Kasszarat magaslatot Kariataintól (Qaryatayn) délre

Nemrég Homsz tartomány délkeleti területén a Szíriai Arab Hadsereg 2. Gépesített Hadosztály 120. Dandára, szoros együttműködésben a Liwa Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok Dandár) különleges műveleti egységgel, a Szíriai Szociális Nemzeti Párt katonai szárnyával és a Dara Qalamun (Qalamun Pajzsa) harcosaival, ellenőrzésük alá vonták a Tal Al-Kasszarat magaslatot miután kemény harcokat vívtak az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” nevű terrorszervezet fegyvereseivel.

Helyi tudósítók szerint a Szíriai Fegyveres Erők nagy erejű támadást indítottak az ISIS terrorszervezet védelmi vonala ellen Dzsabal Al-Mahszaa-ban, súlyos összecsapásokba kerülve számos dombtetőn és magaslati ponton Al-Kariatain (Al-Qaryatayn) déli peremén.

Jabal-Mahsaa

A Szíriai Fegyveres Erők beásott ISIS terroristákkal megvívott, gyors lefolyású, de intenzív tűzpárbaj után foglalták el Tal Kasszaratot Dzsabal Al-Mahszaa északi dombjai és magaslatai mentén; mostanáig ennek a hegyes vidéknek egészen az északnyugati pereméig nyomultak előre.

Amikor a Szíriai Fegyveres Erők teljesen ellenőrzésük alá vonják Dzsabal Al-Mahszaa-t, akkor olyan pozícióba kerülnek, hogy lőtávolsába kerül előttük Kariatain déli szektora. Hat hónapon belül ez az első alkalom, hogy a kormányerők újra elérték a település ezen részét.

Az ősi asszír keresztény várost az ISIS terroristák 2015. augusztus elején szállták meg.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑