Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 01. 13.

A szíriai kormányerők bevették a terroristák egyik fellegvárát

2016. 01. 13.

Tegnap korán reggel a Szíriai Arab Hadsereg, a Nemzetvédelmi Erők, a Szíriai Szociális Nemzeti Párt katonai szárnya és Szíriai Ellenállás megrohamozták a stratégiai fekvésű Salma települést Észak-Lattakiában és gyorsan arra kényszerítették a Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida) terroristákat, hogy elmeneküljenek erről a létfontosságú fennsíkról.

salma lattakia 2

Salma városa

Salma sokáig egy érinthetetlen “iszlamista felkelő” (értsd: vahhabita terrorista) erősségnek számított, amelyet hetekig tartott átkarolni, ahogy a kormányerők körülvették a települést keleti, déli és nyugati irányből. Az offenzívát többségében szíriai szárazföldi csapatok hajtották végre a hegyvidéki terepen; azonban az Orosz Légierő és a Szíriai Légierő katonai repülőgépei egész éjjel és kora reggel számtalan légi csapást mértek a terroristák állásaira miközben a Szíriai Arab Hadsereg harckocsijai biztosították a szükséges tűztámogatást a lövész alegységek végső rohamához.

Hamis jelentések ellenére, miszerint “iszlamista felkelők” napközben visszafoglalták a várost, a Szíriai Arab Hadsereg egy kisebb ütköző zónát hozott létre Salma körül délutánra és estére, amely lehetővé teszi a katonák számára, hogy belássák a szomszédos falvakat és a mindennél fontosabb Lattakia-Idleb közötti M5 autópályát. Eközben a kormánycsapatok tovább nyomulnak előre észak és kelet felé a török határ mentén. Jelenleg az “iszlamista felkelők” még egy keskenyedő 10 kilométeres sávban birtokolnak földet Lattakia tartomány északkeleti sarkában.

.

Az elmúlt hónapokban sok “felkelő” (értsd: idegen vahhabita fegyveres) hagyta el Lattakia tartományt azért, hogy segítsenek megállítani a terrorszervezetek területvesztését Aleppo tartomány déli részén. Emiatt a “helyi turkoman” fegyveresek állásait egyszerűen lerohanták kormányerők, több tucat faluban Lattakia tartomány területén. A továbbiakban a mai győzelem Salmaban nagy morális ösztönzést ad a Szíriai Arab Hadseregnek; másként sok katonai elemző bevehetetlennek látta a megerődített települést, mert a megszállók kezén volt 2012. júliusa óta. Nem fog sokkal több veszteséget követelni mielőtt a helyi “iszlamista felkelők (értsd: vahhabita terroristák) arra kényszerülnek, hogy összes megmaradt erőikkel visszavonuljanak Dzsizr Al-Shughur és Idleb felé.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg – (almasdarnews.com – Chris Tomson cikke)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑