Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 09. 08.

A szíriai kormányerők folytatják az ISIS elleni offenzívát

2015. 09. 08.

A szíriai kormányerők a szövetséges népi milíciákkal több fronton is támadást indítottak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.

Az ISIS terroristák újra megtámadták a Deir Ezzor Katonai Repülőteret; Harmincnál több ellenséges fegyveres vesztette életét

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet második alkalommal támadta meg a Deir Ezzor Katonai Repülőtér keleti oldalát miután több egyidejű rohamot indított a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalai ellen Al-Murrijah és Al-Dzsafra falvakban, hogy megpróbálja szétzilálni a védők állásait a bázis körzetében.

A terrorszervezet fegyveresei csütörtök reggel 09.30 órakor kezdték rohamukat damaszkuszi idő szerint, amikor egy nagy létszámú ISIS terroristákból álló kontingens támadta meg a Szíriai Arab Hadsereg 17. Tartalék Hadosztály 137. Gépesített Dandárát a Deir Ezzor Katonai Repülőtér keleti szárnyán, 8 órán át tartó intenzív tűzpárbaj bontakozott ki.

Az esti szürkület közeledtével a terrorista csoport támadási lendülete alábbhagyni látszott, amikor a Hadsereg 137. Dandárának katonái megtisztították a katonai repülőtérhez közeli térséget. Mivel a legtöbb támadó ISIS terrorista meghalt, vagy elmenekült a terrorszervezet fegyveresei visszavonultak a Deir Ezzor Katonai Repülőtér keleti szárnyáról; ez a kudarcot vallott támadás már második volt ezen a héten, amikor megszálló terrorszervezet képtelen volt elfoglalni a nagyon megerődített bázist.

Egy katonai forrás a 137. Dandárból közölte, hogy a Szíriai Arab Hadsereg 30-nál több ellenséges ISIS terroristával végzet csütörtökön, miközben megközelítőleg 25 másikat megsebesített az említett terrorszervezet kudarcot vallott támadása során.

A Deir Ezzor Katonai Repülőtér elleni támadásukon kívül az ISIS terroristák megrohamozták a Szíriai Arab Hadsereg védelmi állásait Al-Murrijah és Al-Dzsafra falvakban; azonban újra sikertelenek voltak és visszaverték őket ezekből a kiemelt fontos településekről keletre a katonai repülőtértől.

Az ISIS terrorszervezet új arcvonalon próbált támadni Deir Ezzor ellen

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet egyújabb alkalommal indíott erőteljes rohamokat a Szíriai Fegyveres Erők védelmi állásai ellen Deir Ezzor tartomány fővárosán belül szombaton reggel, amikor két öngyilkos merényletet hajtottak végre és 60 aknavető gránátot és sorozatvető rakétát lőttek ki az al-Dzsubejleh, az Al-Szina és az Al-Amal kerületekre.

Az ISIS terroristák az Al-Dzsubejleh-kerületnél kezdték támadásukat szombat reggel, amikor az egyik fegyveresük bele vezette robbanószerkezettel felszerelt járművét (VBIED) az Al-Fardusz mecsetbe, ami miatt az épületet teljesen lerombolta és megölt egy tucatnyi polgári személyt.

Az ISIS terrorszervezet Al-Fadrusz mecset elleni öngyilkos támadást követően a vahabita fegyveresek megrohamozták a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalait az Al-Dzsubejleh-kerület északi szektorában, ahol minimális sikert értek el, mert a környező épületekbeli erődített állásaikban lévő katonák heves ellenállást tanúsítottak.

Csak kis előrehaladást elérve és 15 fegyveresét elveszítve a terrorszervezet visszavonult az Al-Dzsubejleh-kerület északi szektorából annak érdekében, hogy elkerüljék a Szíriai Arab Légierő MI-24 “Hind” harci helikoptereit, amelyek a városnegyed felett járőröztek.

Az Al-Dzsubejleh-kerület elleni támadáson kívül az ISIS terroristák az Al-Szina és az Al-Amal kerületekben is megrohamozták a Szíriai Arab Hadsereg állásait; azonban ezek is sikertelen áttörési kísérleteknek bizonyultak, mert a Hadsereg 17. Tartalék Hadosztály 137. Gépesített Dandára visszaverte támadásukat és arra kényszerítette őket, hogy visszavonuljanak.

Miközben dél-keletre az Al-Szina-kerületről a terrorszervezet egy másik támadást indított a Deir Ezzor Katonai Repülőtér ellen, de hasonlóan mint a többi rohamuk ez sem tartott sokáig, mert az erődített állásaikat védő katonák megsemmisítettek 3 páncélozott járművet, amit az ISIS terroristák használtak. A katonák még likvidáltak 18 ellenséges fegyverest mielőtt a terrorszervezet visszavonult a bázis védelmi övezetétől.

Az ISIS terrorszervezet egyik rangidős vezére halt meg Al-Karaitinben (Al-Qaryatayn), Homsz tartományban.

Az “Iraki és Levantei Iszlám” (ISIS) terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjének halálát jelentették források Al-Karaitin (Al-Qaryatayn) városból, Homsz tartomány keleti részén. A jordániai állampolgárságú Hazem Menejzil Abu Rumman (aliasz “Abu Al-Qaqa”) nagy valószínűséggel az ISIS legfőbb vezetői közé tartozott a terrorszervezethez közel álló közösségi média felületek szerint

Abu Al-Qaqa a Szíriai Légierő csapásaiban halt meg, amelyek az ISIS terrorszervezet állásait érték Al-Kataitinben. Média oldalak a jordániai Szalt városban (Abu Al-Qaqa születési helyén) működő Szalafista Mozgalomhoz közeli forrásokat idéztek, amely szerint 3 évvel ezelőtt érkezett Jordániából Szíriába, valamint ő irányitotta az Al-Karaitin környékén garázdálkodó terroristákat.

Az ISIS terrorszervezet offenzívába kezdett Palmyrától északra, megtámadta Al-Dzsazalt

Vasárnap reggel az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet egy újabb támadást indított Dzsazal város ellen több sikertelen kísérlet követően, hogy elfoglalja a térséget a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandárától (Liwa #67) Homsz tartomány keleti területén.

Az ISIS/Daesh terrorszervezet damaszkuszi idő szerint vasárnap reggel 08.30 órakor kezdte rohamát, amikor a terroristák nagy létszámú kontingense megrohanta a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalát Dzsazal déli részén, elfoglalva a város déli szektorát két óra intenzív tűzharc után.

Dzsazal déli szektora elfoglalása után a terrorszervezet végig haladt a városon, megszállva a megmaradt részeket és megcélozva a Dzsazal-gázmezőket, amelyek közvetlenül nyugatra fekszenek a várostól.

A terrorszervezet képes volt elfoglalni két gáz állomást a Dzsazal-gázmezőkön mielőtt megérkezett a Hadsereg erősítése a Sivatagi Sólymok Dandárból (Liwa Szukkur Al-Szahra), hogy segítsenek visszaverni az ISIS hordát a városig. Ez sikeresnek bizonyult, mert a terrorszervezet fegyveresei vasárnap estig visszavonultak a Dzsazal-gázmezőktől.

Jelenleg az ISIS fegyveresek megszállva tartják Dzsazal települést, azonban a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandára együttműködve a Sivatagi Sólymok Dandárral (Liwa Szukkur Al-Szahra) visszatértek és a város nyugati szektorában harcolnak az ellenséggel.

Dzsazal város stratégiai előnyt biztosít azon erő számára amelyik ellenőrzi, mert megközelítőleg 10 kilométerre északra fekszik Tadmurtól (és Palmyra ősi romvárostól) és délre a Szíriai Arab Hadsereg uralma alatt lévő Al-Shaer-gázmezőktől, ami kontrollálja Homsz tartomány elektromos távvezeték hálózatát. (Dzsabal Al-Shaert a Szíriai Arab Hadsereg kemény csatákban védte meg a hódítók ellen tavaly augusztus óta).

Az ISIS terroristák és megbízóik célja a Palmyra körül zajló katonai műveletek akadályozása. A város május 21-i eleste után a Szíriai Arab Hadsereg fokozatosan közelítette meg újra a térségét a Homsz-Tadmur főútvonal megtisztításával és foglalt állásokat északra, nyugatra és délre: Al-Dzsazalban, az ókori bányáknál, Mazrat Abu Al-Favariszban, a Palmyra (Tadmur) Autósiskolánál, az Al-Kaddahat-magaslaton és az Al-Kvadri-gazdaságoknál Palmyra vidéki övezetében.

Az Oroszországi Föderációból érkező haditechnikai eszközök és hadianyagok nagyobb mértékű rendelkezésre állása lehetővé teszik a kelet-szíriai sivatagban húzódó arcvonal egységeinek megerősítését és a központi területek védelmét

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑