Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Geopolitika

2018. 08. 20.

A szíriai kurdok hadat üzentek az Egyesült Államoknak

2018. 08. 20.

Az orosz Svobodnaya Pressa című lapban jelent meg egy írás a szíriai és az iraki kurdokkal kapcsolatban és az Amerikai Egyesült Államokhoz fűződő viszonyukról. A cikk írója szerint a szíriai kurdok ügye elmozdította a kurdokat az amerikai érdekszférától és a kurdok most már lőnének az amerikaiakra.

A kurd gondolkodás és ideológia az erős rendszerek idején virágzott igazán a Közel-Keleten, ahogyan Irakban is. A Peshmerga is szinte Bagdadtól függetlenül tudott működni a Szaddam rendszer romjain.

Azonban Szíriában az Egyesült Államok hibát követett el és elszámolta magát. Az ottani kurdokkal pedig nem volt olyan jó a viszonya mint a Peshmergával Irakban.

Ennek több oka is volt, melyek közül az egyik az, hogy a Népi Védelmi Egységek ideológiája sokkal közelebb állt a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ideológiájához mint az iraki testvéreikéhez. A PKK azonban az orosz vonalat követi, melyet még a szovjet érából örököltek. És ezek az érzések bizonyos mértékben tovább éltek a szíriai kurdokban. Ezen felül soha nem is említettek az orosz csapatok elleni támadást Szíriában.

Ezekhez a körülményekhez még hozzáadódott az Egyesül Államok zavaros hozzáállása a kurd-török konfliktushoz, mely hozzájárult a hűvös viszonyhoz és a szinte kissé ellenséges viszonyhoz a szíriai kurdok és legfőbb támogatóik között. Sőt fegyveres összetűzésekre is sor került amerikai katonák és a kurd Népi Védelmi Egységek tagjai között. A legutóbbi ilyen eset Deir Ezzornál történt ahol kurdok és amerikai tengerészgyalogosok vívtak tűzpárbajt egymással, pedig a két félnek közösen kellett volna harcolnia az Iszlám Állam ellen. A fegyveres konfliktus eredménye az lett, hogy egy amerikai tengerészgyalogos súlyosan megsebesült, míg a Népi Védelmi Egységek egy embert veszítettek.

Azonban más információk szerint nem ez volt az egyetlen fegyveres incidens köztük. Jelenleg azonban az orosz politika megfelelőbb a számukra és velük keresik az együttműködést. A kurdok ugyanis úgy érzik, hogy az amerikaik egyszerűen csak kihasználják őket. És ezek az események, összecsapások hozzájárulnak ahhoz, hogy a kurd vezetés irányt változtasson.

Az orosz katonai vezetés a cikk íróinak megjegyezte, hogy az orosz szakértők Szíriában folyamatos és állandó kapcsolatban állnak a kurdokkal. És az is ismert számukra, hogy a kurdok tüzet nyitnak az amerikaiakra. A kurdok arról számoltak be nekik, hogy Rakka közelében is történt hasonló esemény.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑