Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 12. 25.

A szíriai légvédelem izraeli rakétákat semmisített, a válasz csapás sem maradt el (videó) frissítve

2018. 12. 25.

Katonai források szerint a szíriai légvédelem, egy  izraeli támadás során kilőtt, rakétákat semmisített meg Damaszkusztól nem messze. – közölte a Muraselon.com

Izraeli harci repülők támadást indítottak Damaszkusz környéki célpontok ellen, a szíriai légvédelem a rakéták nagy részét elfogta – jelentették hírügynökségek kedd este a szíriai állami médiára hivatkozva.

A források megerősítették, hogy a szíriai légvédelem rakétákat lőtt ki a Damaszkusz nyugati részén található Qatana térségéből és a Mezzeh repülőtérről, melynek következtében izraeli rakétákat semmisítettek meg.

A helyi média beszámolói szerint a szíriai légvédelem egy Damaszkusz elleni rakétatámadást hiúsított meg. Más hírforrások meg is erősítették, hogy a támadás idején izraeli harci gépek tartózkodtak illegálisan a szomszédos Libanon légterében.

A  libanoni állami hírügynökség közlése szerint a támadást az izraeli légierő hajtotta végre Libanon területéről, a szíriai légvédelem az onnan kilőtt rakétákra tüzelt.

Nyolc rakéta elfogásáról adtak hírt

Szemtanúk közlése szerint robbanások zaja rázta meg a szíriai fővárost. Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a támadás kezdete után egy órával is hallható volt Damaszkuszban, ahogy a légvédelmi ütegek dolgoznak. Az egyik állami televízió meg is szakította az adását, hogy hazafias dalokat játsszon, amíg tart az incidens – jegyezte meg az AP. A TASZSZ orosz hírügynökség nyolc izraeli rakéta elfogásáról adott hírt.

A nyugati hírforrások szerint az izraeli légi csapásokat Iránnak és libanoni szövetségesének, a Hezbollah  síita mozgalomnak a katonai objektumaira mérték, amelyek Damaszkusz déli és nyugati részein találhatóak. Több rakéta is célba jutott, de áldozatokról egyelőre nincsenek hírek – tette hozzá.

Ezzel szemben a szíriai hadsereg egy forrása azt közölte, az izraeli rakéták nagy részét még azelőtt megsemmisítették, hogy eljutottak volna céljukig. Egy lőszerraktárt mindazonáltal találat ért, aminek következtében legalább három szíriai katona megsebesült. Az al-Hadath jordániai hírtévé szerint legalább három szíriai célpontot sikerült megsemmisíteniük az izraeli gépeknek.

Visszalőttek a szír katonák

Közben az izraeli hadsereg jelezte, hogy a zsidó állam légvédelme is működésbe lépett egy Szíriából kilőtt rakéta miatt. A közlemény hozzátette: károkról vagy áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések. Az izraeli légierő korábban is számos alkalommal hajtott végre támadást Szíriában lévő iráni katonai célpontok ellen.

Még nem tudni, milyen rakétarendszerek léptek működésbe Szíriában

Ezt követően Oroszország bejelentette: Sz-300 típusú légvédelmi rakétarendszert szállít Szíriának. E rakétarendszer több mint 250 kilométeres távolságról egyszerre több légi célpont megsemmisítésére képes és fejlett zavarásvédelemmel rendelkezik.

Izraeli katonai szakértők az orosz bejelentésre reagálva azt hangsúlyozták, hogy az izraeli légierő idejekorán felkészült a fejlett orosz légvédelem Szíriába telepítésére, így az nem fogja tudni megakadályozni szükséges katonai akcióit.

Azt egyelőre nem tudni, hogy kedd este milyen típusú rakétarendszerek léptek működésbe Szíriában.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, MTI, Muraselon

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑