Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2022. 09. 28.

A tálib vezetés olajat, földgázt és búzát vásárol Oroszországtól

2022. 09. 28.

A tálib vezetés ideiglenes megállapodást írt alá Oroszországgal benzin, dízelolaj, földgáz és búza afganisztáni importjáról.

Az afgán ipari és kereskedelmi minisztérium szóvivője szerdán bejelentette: a megállapodás egymillió tonna benzin, egymillió tonna dízelolaj, félmillió tonna háztartási földgáz, és kétmillió tonna búza éves megvásárlását és afganisztáni importját jelenti.

A szóvivő szerint a termékek behozatala “hamarosan megkezdődhet”, és Afganisztán rubellel fizet Oroszországnak.
Núraddin Azizi ügyvivő afgán ipari és kereskedelmi miniszter, aki augusztusban látogatott Moszkvába, hangsúlyozta: a Kreml a világkereskedelmi átlagárakhoz képest kedvezményt adott a tálib vezetésnek.
Moszkva egyelőre nem kommentálta a megállapodást.

Ha véglegesítik, ez lesz a tálib vezetés első jelentősebb nemzetközi kereskedelmi megállapodása 2021-es hatalomra kerülése óta.

A mintegy 40 milliósra becsült lakosságú, háború és szegénység sújtotta Afganisztán nagymértékben függ a nemzetközi közösség segélyeitől és adományaitól. Az ország továbbra is a Nyugattól elszigetelten működik a nőkkel és emberi jogi kérdésekkel kapcsolatos drákói szigorúságú tálib politika miatt, a globális bankrendszer működésében sem vesznek részt.
Egyetlen ország, még Oroszország sem ismerte el a keményvonalas tálib politikai vezetést, ugyanakkor Moszkva – néhány másik országgal együtt – továbbra is nyitva tartja kabuli nagykövetségét.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑