Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2021. 07. 08.

A Tálibok a jövő hónapra elkészít egy béketervet Afganisztán számára

2021. 07. 08.

Az iszlamista Tálibok szóvivője Zabibullah Mujahid bejelentette, hogy szervezetük a jövő hónapra elkészít egy béketervet, melyet átadnak majd az afgán kormány képviselőinek.

A szóvivő azt is bejelentette, hogy fegyveres alakulataik már eddig is jelentős területeket foglaltak el külföldi csapatok kivonulása során az országban.

Az amerikai és más nemzetközi erők kivonulása során ugyanis a tálibok egyre jelentősebb területek felett vették át az ellenőrzést Afganisztánban. Az afgán kormánycsapatok pedig több helyen is visszavonulnak. Az utóbbi napokban például több száz afgán katona menekült át a szomszédos Tádzsikisztánba a tálibok elől.

A mai napon az amerikai erők kivonultak a Bagram légibázisról is, mely a legnagyobb támaszpontjuk volt Afganisztánban. Ennek hatására valószínűleg újabb területek kerülnek majd a Talibán mozgalom kezére.

Az Egyesült Államok azonban a békés megoldást sürgetik Afganisztánban. Azt szeretnék, hogy a jelenlegi afgán kormány és a Talibán meg tudnának egyezni az ország irányításával kapcsolatban. Ennek érdekében még Donald Trump elnök kezdett tárgyalásokat a tálibokkal a katari fővárosban Dohában.

A Talibán szóvivője ezért jelentette be azt, hogy egy béketervet dolgoznak ki, melyet elküldenek a jelenlegi afgán kormány számára, hiszen ők is a békés átmenet hívei. Az amerikai és egyéb nyugati tágyalók azonban többször kihangsúlyozták, hogy a nemzetközi közösség csak egy olyan kormányt tud elfogadni Afganisztánban, mely tiszteletben tartja az emberi jogokat.

A tálibok és az afgán kormány közötti tárgyalásokon Pakisztán is közvetít a felek között, ugyanis olyan dolgokat kell megvitatni elsősorban, hogy a Talibán hatalomra kerülése után milyen mértékben állítanák vissza az Iszlám törvénykezést, a saríát.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Jazeera)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑