Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2022. 12. 25.

A tálibok megtiltották, hogy a nők civil szervezeteknek dolgozzanak

2022. 12. 25.

A tálibok megtiltották, hogy a nők hazai és külföldi civil szervezetnek dolgozzanak Afganisztánban, miután “komoly panaszok” merültek fel az öltözködésük miatt.

Három külföldi szervezet vasárnap felfüggesztette a döntés miatt afganisztáni tevékenységét. A kabuli kormány lépését bírálta az ENSZ, az Európai Unió, az amerikai és a német külügyminiszter is.

Az iszlamisták a nőkre vonatkozó újabb korlátozó intézkedésüket szombaton jelentették be, négy nappal azután, hogy betiltották a nők egyetemi oktatását.

A tálib gazdasági minisztérium a civil szervezetekhez intézett levelében közölte: visszavonják a rendelkezést be nem tartó szervezetek működési engedélyét.

Az intézkedés veszélyezteti a humanitárius szervezetek működését – jelentette ki Ramiz Alakbarov, az ENSZ afganisztáni humanitárius koordinátora, aki Twitter-üzenetében bírálta “az emberiességi elvek nyilvánvaló megsértését”.
António Guterres, a világszervezet főtitkára közleményében mély megdöbbenését fejezte ki. “Az ENSZ és partnerei, közötti a nemzeti és nemzetközi civil szervezetek több mint 28 millió afgánnak nyújtanak segítséget, akiknek a túlélése a humanitárius segélytől függ” – írta a főtitkár.

Az amerikai külügyminiszter szerint “a döntésnek pusztító hatása lehet az afgán nép szempontjából”. Twitter üzenetében Antony Blinken “aggodalmát fejezte ki, amiért a tálibok megtiltották, hogy a nők létfontosságú humanitárius segélyt osszanak az Afganisztánban élő millióknak”.

Az Európai Unió határozottan elítélte a tálibok döntését – írta Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője közleményben.

Annalena Baerbock német külügyminiszter vasárnap “egyértelmű nemzetközi reagálást” szorgalmazott a tálibok döntésére.
“Az, aki kizárja az nőket és a lányokat a munkából, az oktatásból és a közéletből, nemcsak a saját országát dönti romba” – írta a Twitteren a miniszter, aki szerint “a szexista üldözés emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet.

Többtucatnyi afgán és nemzetközi szervezet dolgozik Afganisztán távoli vidékein, és az alkalmazottaik között sok a nő.
Vasárnap az Afganisztánban dolgozó segélyszervezetek tanácskozást tartottak. Három külföldi segélyszervezet, a Save the Children, a Norwegian Refugee Council

(NRC) és a CARE International közös közleményben jelentette be, hogy felfüggesztik a tevékenységüket, amíg nem tisztázzák a bejelentést.

“Felfüggesztjük a programjainkat, követelve, hogy a férfiak és a nők ugyanúgy folytathassák a segélymunkánkat az afganisztáni életek megmentéséért”- közölte a három szervezet az ENSZ és többtucatnyi civil szervezet tanácskozásáról távozva.

Négy nappal korábban Nida Mohammad Nadim felsőoktatási miniszter jelentette be, hogy a nők meghatározatlan ideig nem járhatnak állami és magán felsőoktatási intézményekbe, az intézkedést szintén a kötelező kendőviselet megsértésével indokolta.

2021 augusztusában, újbóli hatalomra kerülésüktől tett ígéreteiktől eltérően a tálibok visszatértek az iszlám szigorú értelmezéséhez, a nőket fokozatosan eltávolítják a közéletből és a középiskolákból.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑