Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 04. 30.

A tartozás megfizetéséig Irán lefoglalt egy hajót

2015. 04. 30.

Irán lefoglalt egy teherhajót a Perzsa-öbölben, mert a hajót üzemeltető cég jelentős adósságot halmozott fel egy iráni magáncég felé, és nem hajlandó fizetni, számolt be a Press TV.

“A hazai magánvállalkozás jogi panasszal élt, ezért a parti őrség lefoglalta a Marshal-szigetek lobogója alatt közlekedő hajót az iráni vizeken” jelentette ki Mohammad Sa’eednejad, az Iráni Kikötők és Tengerészeti Szervezet vezetője.

A parti őrség által elfogott Maersk Tigris nevű hajóról a bíróság fog dönteni Teheránban a peres eljárás menete szerint, mondta.

Sa’eednejad kiemelte, hogy az iráni cégnek jelentős összegű követelést támaszt a Maersk felé, amit eddig nem sikerült rendezni, és hozzátette, hogy március 17-én a felperes javára döntött a bíróság, azzal a határozattal, hogy a Maersk által birtokolt eszközöket le kell foglalni.

A hajó az iráni vizeken járt, amikor elfogta a parti őrség és eltérítette a Larak sziget felé Bandar Abbas közelében.

Az amerikai haditengerészet Bahreinben állomásozó ötödik flottája egy USS Farragut rombolóval és egy felderítő repülőgéppel indult el a Maersk Tigris segélykérő hívásására a Pentagon közlése szerint. Sa’eednejad elmondta, hogy az amerikai erők elhagyták a helyszínt, amikor a helyzetet tisztázták számukra. “Azt mondták, hogy a két kereskedelmi vállalat között az ügyben jogi vita van, és az amerikai erők elfogadták ezt” idézte az IRNA a tisztviselőt.

A 65.000 tonnás konténerszállító hajó Szaúd-Arábiából az Egyesült Arab Emírségekbe tartott. Állítólag 24 fő legénység volt a fedélzeten, főleg Kelet-Európából és Ázsiából.

Orientalista.hu – Tia (Forrás: persianews, Press TV)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑