Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 03. 26.

A terroristák továbbra is csempészik az olajat Törökországba

2016. 03. 26.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint folyatódik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet (Daesh) által lopott olaj csempészete a szíriai-török ​​határon, annak ellenére, hogy támadások érték a terrorista csoport infrastruktúráját és az ENSZ Biztonsági Tanácsa megtiltotta az illegális kereskedelmet, számolt be a Press TV.

Az orosz külügyminiszter mindazonáltal szerdán kifejtette, hogy miután légierejük megkezdte a Szíriából Törökországba történő illegális szállítmányozás felszámolását, különösen az olaj és olajból gyártott termékek esetében, ez a kereskedelem jelentősen lecsökkent.

dea009c1-75fb-4d8d-88ed-4c5970347cec

Az orosz védelmi minisztérium által 2015. december 25-én közzétett videó egyik képkockája, amin az látható, ahogy Daesh terroristák olajszállító kamionjai Szíriából és Irakból Törökországba csempészik az irányításuk alatt álló területekről lopott olajat – Press TV

A fentiekről Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel való találkozója során beszélt, aki azért járt Moszkvában, hogy megvitassák az orosz vezetőkkel, a Szíriával kapcsolatos és más fontos témában felmerült kérdéseket.

Lavrov kiemelte, hogy ragaszkodnak az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak teljesítéséhez, azaz a Daesh és más terrorista szervezetekkel való kereskedelem leállításához, valamint a terroristák és fegyveresek Törökországon át Szíriába való beáramlásának megszüntetéséhez.

Moszkva már többször hangoztatta, hogy olyan bizonyítékok vannak a birtokában, melyek szerint Törökország részt vesz a Daesh irányítása alatt álló iraki és szír területek olajának csempészésében. Ankara határozottan elutasította ezt az állítást.

Múlt decemberben az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadott egy határozatot, melynek célja a Deas jövedelemáramlásának akadályozása. A határozat szankciókkal fenyegeti azokat az országokat, melyek olajat vásárolnak a terroristáktól, illetve javasolja, hogy ne fizessenek az országok váltságdíjakat az emberrablások után.

A Daesh a terrorcselekményeit elsősorban a kábítószer-kereskedelemből, a kőolaj, és a régiségek értékesítéséből, valamint az emberrablások váltságdíjaiból finanszírozza. Jelentések továbbá azt mutatják, hogy a Perzsa-öböl térségéből származó vagyonos magánszemélyek is jelentős forrásokkal látják el a takfiri terrorszervezetet.l

3e188806-bb18-4c32-a5f9-f689bf6ec0bb

Egy 2016. január 23-ai keltezésű dokumentum mely szerint 19.18 tonna olajat nyertek ki egy olajkútból Szíriában – RT

“Értékes dokumentumokra” bukkantak

Eközben egy orosz televízió beszámolt, hogy “értékes dokumentumokat” találtak, amelyek felfedik a Daesh tiltott olajkereskedelmét Törökországgal.

A Russia Today Documentary Channel csapata kiutazott az újonnan felszabadított észak-szíriai területekre és “értékes dokumentumokra” bukkantak, amelyek borítóján török ​​címek szerepelnek, mondják.

A pénzügyi nyilvántartások követik az illegális olajeladásokat, valamint a kereskedelem költségeit és területét, tette hozzá a televízió.

A több mint 170 darab 2016. január 11. és 24. időszakban kelt pénzügyi nyilvántartást úgy tűnik, a Daes minisztériumának természeti erőforrásokért felelős értékesítési osztálya állította össze.

A papírok között szerepel az olaj neve is, valamint a hordónkénti ára, az értékesítés dátuma, a szállításra használt kamionok száma és az olaj eladásának teljes költsége.

Orientalista.hu – (Perisanews.vcp.ir, Press Tv, Russia Today)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑