Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 10. 06.

A terroristáknak is segít a magyar szabályozás

2016. 10. 06.

Azonnali vizsgálatot követel a fideszes Németh Szilárd amiatt, hogy egy hajléktalan személy adataival visszaélve mintegy 200 ezer telefonos SIM-kártyát vásároltak szervezett bűnözői körök a Magyar Telekomtól. A nemzetbiztonsági szakértő szerint a hírközlési törvény módosítása szükséges. A telefontársaságok lényegében megerősítették, kijátszható a jelenlegi rendelkezés.

A kormány nemzetbiztonsági kabinetjéhez fordult Németh Szilárd, hogy vizsgálják meg azt az információt, miszerint Magyarországon forgalmazott SIM-kártyákat használhattak iszlamista terroristák. A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke felidézte a Magyar Idők szerdai írását, miszerint egy hajléktalan nevére szervezett bűnözői körök 200 ezer SIM-kártyát vásároltak, amelynek egy része terrorcselekményeket végrehajtó személyekhez „vándorolt”. A fideszes politikus egy teleregényhez hasonlította a brüsszeli és párizsi merénylők magyarországi ténykedését.

– Ezek azt csináltak, amit akartak, annyit telefonáltak, amennyit akartak, és olyan információt kaptak, amilyet akartak – fogalmazott. Hangsúlyozta, a migrációs hullámmal érkeztek a terroristák Magyarországra, akik aztán merényleteket követtek el Nyugat-Európában. Szerinte Európában jelenleg 4-5000 terrorista is lehet.

„AZ ÜGYNEK FEL KELLETT VOLNA TŰNNIE”

Németh Szilárd kiemelte: az, hogy bárki ellopott adataival bármennyi SIM-kártyát lehet vásárolni, egy biztonsági rés, amit meg kell szüntetni. A politikus felolvasta a Magyar Telekom állásfoglalását is. A társaság szerint „nincs azzal kapcsolatban jogszabályi korlátozás, hogy egy ügyfél hány SIM-kártyával rendelkezhet, így ezt a szolgáltatóknak nem is feladatuk vizsgálni”. A politikus erre annyit mondott: „Gratulálok a Magyar Telekomnak, de nem tudom elfogadni ezt a hozzáállást ehhez a kérdéshez.”

Megjegyezte: a szokatlan esetnek fel kellett volna tűnnie, és „minimum egy bejelentést megért volna”, hiszen a szolgáltatóknál vannak az adatok. Hozzátette: hihetetlenül veszélyes ügyről van szó, legalább olyan veszélyesről, mint a bevándorlók, és velük együtt a terroristák felső korlát nélküli szétosztására vonatkozó brüsszeli terv. Kérdésünkre, miszerint tárgyalnak-e a szolgáltatókkal az esetleges szigorításról, Németh Szilárd azt mondta, erre nagyon gyorsan sort fognak keríteni.

Európa számos országában és Amerikában is elképzelhetetlen, hogy egy személy nagy mennyiségű feltöltős telefonkártyát vásároljon – nyilatkozta lapunknak Horváth József. A nemzetbiztonsági szakértő szerint ez is megerősíti azt, hogy mennyire fegyelmezett módon konspiráltak a muszlim terroristák, akik tökéletesen megtervezett és lemodellezett módon hajtották végre akcióikat.

Úgy fogalmazott: a hírközlési törvény mielőbbi szigorítása szükséges, ugyanis jelenleg rés van a pajzson, amit mielőbb el kell hárítani. A szakember annak a véleményének adott hangot, hogy az illetékes szolgáltatónak a törvényi szabályozatlanság ellenére kötelessége lett volna, hogy figyelmeztesse a titkosszolgálatokat a rendkívüli esetre. Emlékeztetett arra, hogy telekommunikációs vonalon számos kötelező együttműködésük van a telefonszolgáltató cégeknek a szolgálatokkal, amit a nemzetbiztonsági törvény hiánytalanul szabályoz.

Lapunk több, telekommunikációs joggal foglalkozó ügyvédi irodát is megkeresett, akik precedens nélküli esetnek tartották a történteket. Közös álláspontként fogalmazták meg azt, hogy hiába nem korlátozza a törvény a kártyavásárlást, a szolgáltatóknak ezeket a rendkívüli eseteket észlelniük kellett volna. Példaként elmondták, számos országban lakcímkártyához kötik a kártyavásárlást vagy bármilyen internetes szolgáltatást, és figyelik azt is, hogy ki rendelkezik nagy mennyiségű kártyával.

KIJÁTSZHATÓ A JELENLEGI RENDSZER

A Vodafone lapunknak nem kívánt reagálni, ugyanakkor megbízható forrásaink szerint a telekommunikációs társaság szűri azt, hogy egy személy hány kártyát vásárol és a gyanús eseteket továbbítják a szakszolgálatnak, információink szerint erre már volt példa. A Telenornál és a Magyar Telekomnál hasonló a szabályozás. Előbbi cég tegnapi megkeresésünkre közölte: „az Európai Unióban hazánkban az egyik legszigorúbb a beazonosítási folyamat feltöltőkártyás SIM-kártyák vásárlásakor”.

Hozzátették: „Elvileg visszaélések jellemzően a szuper- és hipermarketekben vásárolható feltöltőkártyás készülékeknél történhetnének, de ezek aktiválása is regisztrációhoz kötött: online és telefonon is el lehet indítani a regisztrációt a személyes adatok megadásával, ezután a Telenor összeveti a Belügyminisztérium rendszerében szereplő adattal, és az ott megadott személyhez tartozó lakcímre küldi el az aktiváló kódot, amivel a telefont használni lehet. Ha ezt az aktiváló kódot nem küldik vissza a Telenornak, akkor a SIM-kártyát letiltja a szolgáltató. Így elkerülhető az, hogy fals adatokat megadva használjanak egy SIM-kártyát.”

A válasz egyáltalán nem megnyugtató, lényegében megerősíti azt, hogy kijátszható a jelenlegi szabályozás. A kártya ugyanis azonnal aktiválódik és használható, ezután kerül sor a végleges aktiváló kód kiküldésére, a kártyát pedig csak egy bizonyos határidő után tiltják le. Vagyis ezalatt a bűnözők, terroristák már sikeresen felhasználták a kártyát, hiszen azt döntően egyetlen üzenetre vagy hívásra veszik csak igénybe.

KOMOLY KIHÍVÁS A SZOLGÁLATOK SZÁMÁRA

Az egyszer használt, majd eldobott feltöltőkártyás telefonok, valamint az egyéb, szintén névtelenül használható infokommunikációs eszközök optimálisak a terroristák számára – mindezt Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese mondta egy tegnapi sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott: „Ma már a free wifi zónák, azok az okostelefonok, amelyekben már SIM-kártya sincsen, azok az applikációk, játékprogramok, amelyek mellett hangsávok futnak, bármilyen formában lehetővé teszik a kommunikációt akár Rakka és Párizs között, de akár Budapest és Rakka között is. Ennek az ellenőrzése nagyon komoly kihívás a szolgálatok, illetve a rendvédelmi szervek számára.” Emlékezetes: a tavalyi budapesti migránshullám alatt, főleg a Keleti pályaudvar környékén, döntően a Soros György által finanszírozott segélyszervezetek ingyenes wifivel is ellátták a tömegeket.

Magyar Idők Online

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑