Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 02. 26.

A török alkotmánybíróság szembement a kormány akaratával

2016. 02. 26.

A török alkotmánybíróság szerint a hatóságok megsértették annak a két ellenzéki újságírónak a jogait, akiket még novemberben tartóztattak le, és azóta őrizetben voltak. A Cumhuriyet című kormánykritikus lap szerkesztőit szabadlábra helyezték.

Megsértették a két újságíró jogait, amikor őrizetbe vették és bebörtönözték őket, döntött a török legfelsőbb bíróság egy novemberi esetről. A csütörtöki ítélet értelmében minden bizonnyal szabadon engedik azt a két ellenzéki török újságírót, akiket egy híradás miatt tartóztattak le.

A két újságíró a török titkosszolgálat Szíriába irányuló fegyvercsempészetét leplezték le rejtett videokamerával.  Ezért Can Dundart, a Cumhuriyet főszerkesztőjét és Erdem Gult, a lap ankarai irodavezetőjét kémkedéssel gyanúsították, és 10 évnyi börtönbüntetéssel fenyegették őket. A török ügyészség viszont életfogytiglani börtönbüntetést kért a bíróságtól.

Az újságírók letartóztatása politikai vihart kavart Törökországban. Az eset miatt több tüntetést is tartottak, és a történteknek nemzetközi visszhangja is volt a törökországi sajtószabadság helyzete miatt.

Szerte a világban és Törökországban is sokan hívták fel a figyelmet a sajtószabadság fontosságára, és az újságírók is nyomatékosították, hogy nem kémkedtek, csak a munkájukat végezték. Az újságírás íratlan és számos országban írott törvénye szerint az újságíró nem hallgathat el a közt érintő információt, ha az a tudomására jutott.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑