Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2020. 09. 08.

A török kormány által felbérelt iszlamista zsoldosok ezrei tértek vissza Líbiából Szíriába

2020. 09. 08.

A líbiai polgárháborúba január óta beavatkozó Törökország által felbérelt iszlamista zsoldosok közül mintegy 6700-an visszatértek hazájukba a küldetésük végeztével – jelentette hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A nagy-britanniai székhelyű, ám a helyszínen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező szervezet arról számolt be, hogy egy 450 iszlamistából álló, a líbiai Tripoliból Isztambulba szállított csoport nemrég tért vissza a szíriai Aleppó tartomány Törökország által megszállt területeire.

Az OSDH szerint körülbelül 17 400 iszlamista zsoldos – köztük 350 fiatalkorú – ment el Líbiába korábban. A zsoldosok a Törökországgal szövetséges iszlamista csoportok soraiból kerültek ki.

Helyben képzik ki őket, s 8000-11000 török lírát (325-448 ezer forintot) kapnak havonta szolgálataikért, Ankara pedig több pénzt ajánl fel azon iszlamista milíciák parancsnokainak, amelyek embereket küldenek Líbiába.

A líbiai konfliktusban Törökország a nyugati országrészt – benne a fővárost, Tripolit – ellenőrző, az ENSZ által elismert egységkormányt támogatja az Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország támogatását élvező Halífa Haftar tábornok irányítása alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereggel (LNH) szemben.

Az iszlamista  zsoldosok mellett egyéb külföldi – egyebek között szudáni és orosz – zsoldosok is részt vesznek a konfliktusban, egyesek biztonsági magáncégek alkalmazásában állnak.

Az ENSZ, az Európai Unió és a konfliktusban érintett egyes országok többször is kérték a zsoldosok kivonását annak érdekében, hogy sikerüljön tárgyalásos úton rendezni a háborút.

A kőolajban gazdag Líbia 2011-ben süllyedt káoszba, miután a NATO támogatását élvező fegyveres felkelők elűzték a hatalomból és meggyilkolták Moammer Kadhafi vezetőt. Az ország azóta lényegében két részre szakadt. A szemben álló felek azonban augusztus 21-én tűzszünetet hirdettek, és bejelentették, hogy jövő márciusban parlamenti és elnökválasztást rendeznének Líbiában.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑