Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 03. 08.

A török kormányzat kiterjesztette a sajtószabadság elleni támadását

2016. 03. 08.

Törökország sorozatban helyezi állami ellenőrzés alá a különböző ellenzéki médiumokat. A hétfői nap folyamán a hatóságok elfoglalták a Cihan Hírügynökséget, és az élére egy, a kormány által kinevezett adminisztrátort neveztek ki.

A Cihan tagja a Feza Médiacsoportnak, mely az ellenzéki médiumokat tömöríti, s mely sok szállal kötődik Fethullah Gulen-hez, egy paphoz, aki jelenleg az Egyesült Államokban él, és számos alkalommal felszólalt Recep Tayyip Erdogan elnök és kormánya politikája ellen.

A Feza Médiacsoport tagja volt egyébként a Zaman Hírügynökség is, mely az ország legnagyobb ellenzéki napilapját, a Zaman’s Today-t futtatja. Ezen vállalat ellen a napokban, múlt hét pénteken szintén támadás indult, és élére a Cihan-hoz hasonlóan kormányzati adminisztrátort neveztek ki.

A török elnök azzal vádolja Gulen-t és a vele kapcsolatos csoortokat, hogy puccsot terveztek az Igazság és Haladás Pártja (AKP) ellen, mely jelenleg vezeti az országot. A vádakat Gulen-ék visszautasítják.

Az elfoglalt ellenzéki médiumok a következő napra már kormánypártivá váltak, a Zaman’s Today például a „dicsőséges Erdogan” fotóját közölte címlapon, amint az egy idős nőt segít fel.

Az ellenzéki média ellen intézett támadások miatt országszerte tüntetések robbantak ki, melyeket a rendőrség brutális eszközökkel vert szét.

Erdogan és Gulen régen politikai szövetségesek voltak, egészen addig, míg az utóbbival szimpatizáló rendőrségi és végrehajtói testület korrupcióellenes vizsgálatokat nem indított Erdogan belső körei ellen. A vizsgálatok miatt három miniszter bukott meg, azonban Erdogan kormánya a helyén maradt. Fethullah Gulen, akit az adatok kiszivárogtatásával vádoltak, menekülni kényszerült.

Egy érdekes esemény: az Európai Unió vezetői a jelenlegi uniós csúcs során arról beszéltek, hogy fel kell gyorsítani Törökország csatlakozási kérelmének elbírálását, hogy mielőbb az EU tagja lehessen. Ezek a vezetők rendszeres közleményeket adnak ki arról, hogy a politikájuk ellen küzdő koalíciót vezető Magyarországban nincs sajtószabadság – ugyanakkor, a török kormányzat jelenlegi, a sajtószabadságot és a jogállamiságot gyakorlatilag sárbatipró magatartásával semmi problémájuk nincsen.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑