Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2018. 06. 25.

A török választás öt tanulsága

2018. 06. 25.

Erdogan megerősítette hatalmát

Az elnökválasztáson a szavazatok több mint felét (közel 26 millió állampolgárét) begyűjtötte az ország első embere, így nem lesz második forduló, ugyanakkor nincs önállóan abszolút parlamenti többsége az Igazság és Fejlődés Pártjának, hiszen a 600 fős országgyűlésben 293 mandátummal rendelkezik majd.

A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja is része lesz a parlamentnek

Összesen 5 párt került be az országgyűlésbe, a HDP 11,6 százalékot kapott, így 67 képviselőt ad majd, amellyel a 3. legnagyobb frakció az övé.

Az ellenzék szabálytalanságokat sejt

Erdogan legfőbb ellenlábasa, az elnöki szavazatok 30,7 százalékát kapó Muharrem Ince szerint nem volt tiszta választás, de elismeri riválisa győzelmét. Amennyiben Erdogannak nem lett volna az elnökválasztáson abszolút többsége, úgy a második fordulóban csak a több mint 15 millió szavazatot kapó Incével küzdött volna a voksokért.

A nacionalista MHP biztosan került az országgyűlésbe -elhallgattatva a kritikusokat

Erdogan legfőbb szövetségese, a 49 képviselői helyet szerző Nemzeti Mozgalom Pártja biztosíthatja a parlamenti többséget az Igazság és Fejlődés Pártjának, ráadásul az MHP megelőzte politikai ellenpólusát, az IYI-t.

Mi következik ezután?

Jelentősen kibővített elnöki hatalommal kezdi meg a ciklust Erdogan. A 15 éve az ország élén lévő politikus 87 százalékos részvétel mellett nyert, ami után úgy fogalmazott, leckét adtak demokráciából a világnak (az uniós országok közül először Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor gratulált a győzelemhez). A miniszterelnöki poszt megszűnésével Erdogan nevezheti ki a kormány tagjait, a kabinet későbbi személyi kérdéseiben is ő dönt. Nagy kérdés azonban, hogy az elnök mihez kezd majd a szakértők szerint válság elé néző gazdasággal.

Euronews

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑