Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2023. 02. 11.

A történelmi viszály ellenére Jereván segélyszállítmányt küldött a törököknek

2023. 02. 11.

Harmincöt év után először nyílt meg egy határállomás a török-örmény határ egy szakaszán, hogy átengedje Örményországból a törökországi földrengés áldozatainak szánt segélyszállítmányt – számolt be róla az Anadolu török állami hírügynökség és egy diplomata.

Serdar Kilic, Törökország örményországi különmegbízottja a Twitteren publikált fényképeket arról, hogy az Aras határfolyó török partján lévő Alican határállomáson teherautók kelnek át.

Kilic az örmény segítséget megköszönve arról írt, hogy soha nem fogja elfelejteni “az örmény nép által küldött nagylelkű segélyt, amellyel a földrengés sújtotta törökországi régióban élő népünk szenvedéseit enyhítették”.

Az AFP hírügynökség Twitter-üzenete szerint Örményországból élelmet, vizet és gyógyszereket szállítottak teherautókkal a földrengés áldozatainak. A határátkelőt utoljára 1988-ban használták, amikor a török Vörös Félhold küldött segélyt a földrengés sújtotta Örményországba – emlékeztetett rá az Anadolu.

Törökország és Örményország között évtizedek óta feszült a viszony. Tavaly az enyhülés jegyében egy európai csúcstalálkozón informális keretek között találkoztak a két ország vezetői, hogy rendezzék a vitás kérdéseket.

Törökországnak az 1990-es évek óta nincsen sem diplomáciai, sem kereskedelmi kapcsolata keleti szomszédjával. A két ország nem ért egyet több ügyben, mindenekelőtt a népirtás kérdésében, amelyben Örményország szerint 1,5 millió örményt öltek meg az Oszmán Birodalom katonái 1915-ben. Ankara vitatja az áldozatok számát és a népirtás tényét is tagadja.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑