Cadmus fordítás Cadmus
Tunézia

2022. 12. 17.

A tunéziaiak tizede se ment el szavazni

2022. 12. 17.

Alig 8,8 százalékos volt a részvételi arány a szombati tunéziai parlamenti választásokon – jelentette be a választási bizottság vezetője, miután körülbelül 803 ezer választópolgár adta le a szavazatát a hivatalos előzetes adatok szerint.

A Megváltás Front (Salvation Front) nevű ellenzéki pártszövetség azonnal felszólította Kaisz Szaíd tunéziai köztársasági elnököt: mondjon le, mivel elveszítette legitimációját az alacsony választási részvétel miatt.

A legtöbb tunéziai politikai párt bojkottálta a parlamenti választásokat, mivel elutasították a voksolás alkotmányos alapjait és bírálták a választási törvényt.

A voksolást hónapok óta tartó belpolitikai válság előzte meg. Kaisz Szaíd köztársasági elnök márciusban oszlatta fel a parlamentet, tavaly nyáron pedig több alkotmányjogi reformmal bővítette az államfő hatáskörét. Leváltotta a miniszterelnököt, majd a végrehajtó hatalmat megragadva rendeleti kormányzást vezetett be.

Az ellenzék nemcsak érvénytelennek minősítette a júliusban 30 százalékos részvétellel megtartott népszavazást az új alkotmány elfogadásáról, hanem puccsal és önkényuralom kiépítésével is vádolta Szaídot. Tiltakozásul végül bejelentették: bojkottálni fogják a szombati parlamenti választásokat.

A csaknem 12 milliós Tunéziában a 2011-es “arab tavasz” idején alakult meg a 217 tagú, egykamarás népképviselők gyűlése. Az új alkotmány értelmében viszont a parlament kétkamarás lesz, de szombaton csak a 161 fős alsóház tagjait tervezték megválasztani.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑