Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 12. 31.

A tűzszünet előtt: Hadi helyzet Szíriában

2016. 12. 31.

December 29-én előzetes jelentések érkeztek arról, hogy a Szíriai Arab Hadsereg megállapodott az Ajn Al-Fidzsahban, Baszimában és Dajr Kanunban lévő fegyveresekkel a Damaszkusztól északnyugatra fekvő térségből történő kivonulásukról.

Helyi források azt közölték, hogy a militánsok megosztottak a kivonulás kérdésében. Így az a legvalószínűbb, hogy a hadseregnek külön kivonulási megállapodások sorozatát kell megkötni amíg az egész régiót felszabadítja.

Egy nappal korábban, december 28-án a Szíriai Arab Hadsereg és a libanoni Hezbollah a Szíriai Légierő támogatásával folytatták a Dzsabhat Fateh Al-Sham (Al-Kaida) és a Harakat Ahrar Al-Sham (Iszlám Front) vahhabita terrorszervezetek védelmi vonalai elleni támadást. Összecsapásokat jelentettek Szukk Wadi Al-Barada, Kafr Al-Awamid, Al-Husszeinijah és Baszima településeken. Ennek eredményeként a Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah benyomultak Baszima területére és több épülettömböt elfoglaltak. Helyi források szerint a védekező militánsok egy része egyszerűen elmenekült állásaiból Dajr Kanun és Kafr Az-Zajt felé, ahol nincsenek harcok. Legalább húsz vahhabita fegyveres meghalt a hadműveletekben.

A kurd YPG (Népi Védelmi Bizottságok) visszavonulnak Aleppo város Shejkh Makszud kerületéből, a YPG szimpatizánsok köreiből, bizonyos “ellenzéki” médiakiadványokból és közösségi médiafelületekről származó jelentések szerint. Az “Ara News” hírügynökség kedden jelentette, hogy a YPG körülbelül 50 milicistája már elhagyta a kerületet és Aleppo tartomány északi területei felé tartanak. Mindazonáltal ezeket a beszámolólat független források nem erősítették meg.

December elején információk bukkantak fel arról, hogy a szíriai kormány a Shejkh Makszud kerület fegyvermentesítését kezdeményezi, miután a kurd YPG (vagy ahogy a tömegmédia nevezi: “Szíriai Demokratikus Erők” – SDF) állítólag eldöntötte, hogy befogadja a “Fatah Halab” vahhabita koalíció 250 főnyi csoportját, akik Kelet-Aleppoból menekültek el. Ha ezt a döntést a kurd autonómia vezetői hivatalosan megerősítik, akkor valódi szembenállásra fog okot adni a YPG és a kormányerők között Aleppoban.

December 28-án a török állami “Anadolu” hírügynökség jelentette, hogy Törökország és Oroszország megegyezett egy szíriai országos tűzszünetről, amely helyi idő szerint december 29-én éjféltől lép életbe. Miután Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője nem kommentálta a megállapodást, Törökország külügyminisztere, Mevlut Cavasoglu azt mondta, hogy a két ország csak a tűzszüneti megállapodás szövegtervezetét készítette elő és mutatta be a szembenálló feleknek. December 29-én Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy a szíriai kormány és a fegyveres csoportok megegyeztek a szíriai tűzszünetről és a béketárgyalások megkezdéséről.

Forrás: SouthFront.org

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑