Cadmus fordítás Cadmus
Vatikán

2022. 04. 30.

A Vatikán szerint fegyverek küldése nem ad megoldást a háborúra

2022. 04. 30.

A felek közötti tárgyalásokat tartja az egyetlen megoldásnak az ukrajnai háború befejezésére Pietro Parolin szentszéki államtitkár, aki Ferenc pápa legújabb könyvének bemutatóján nyilatkozott pénteken.

A vatikáni diplomáciát vezető Parolin bíboros úgy látta, a helyzet nehéz, de nem szabad feladni a tárgyalásokba vetett reményt.

„Fel kell hagyni a háborús gondolkodással a békének adva át a helyet, amihez a nemzetközi szervezetek erőteljesebb részvétele szükséges, valamint nagyobb kezdeményezési képesség Európa részéről” – jelentette ki az államtitkár. Pietro Parolin Ferenc pápa legújabb könyvének bemutatóján vett részt: a kötet a Háború ellen – Bátorság a béke építéséhez címet kapta.

Parolin kijelentette, „Ukrajnában borzalmas háború zajlik, amely Európa és a keresztény Európa szívét sújtja”. Hozzátette,

nem akarja felülvizsgálni egyes országok döntését, melyek fegyvert küldtek Ukrajnának, utóbbinak ugyanis – tette hozzá – joga van védekezni a támadással szemben.

„Annyit mondok csak, hogy a fegyverküldésre korlátozni a segítséget, gyenge válaszadást jelent (..) merev álláspontok helyett kreativitásra és bátorságra van szükség a tartós béke érdekében” – hangoztatta Pietro Parolin.

A szentszéki államtitkár szerint az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalás elsőrendűnek számít, és nem megkerülhető.

Kérdésre válaszolva a bíboros azonban pesszimistának mondta magát. A Vatikán „kis lépésekkel” igyekszik cselekedni – mondta a szentszéki diplomáciát Ukrajnában képviselő Visvaldas Kubolkas apostoli nuncius a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak.

Felfedte, hogy a katolikus egyház és a moszkvai patriarkátus közös humanitárius kezdeményezéssel akarta elszállítani a civileket Mariupol városából, amit azonban a térséget ellenőrző orosz hatóságok nem engedélyeztek. Hasonlóképpen nemet mondtak arra is, hogy a pápa közeli munkatársa, Konrad Krajewski bíboros, aki húsvétkor Ukrajnában tartózkodott, eljusson Mariupolba.

Az apostoli nuncius nehéznek, de nem lehetetlennek nevezte Ferenc pápa esetleges látogatását Ukrajnában.
Emlékeztetett, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár kijevi látogatása alatt sem álltak le a katonai akciók. A litván származású Visvaldas Kubolkas szerint Ferenc pápa „zarándoklatot tehetne Ukrajnában azokon a helyszíneken, ahol a legnagyobb a szenvedés”.

A L’Espresso című olasz baloldali hetilap értesülései szerint a Vatikán március óta „naponta több ezer euróval” támogatja az ukrajnai katolikus egyházmegyéket és más vallásos szervezeteket. A több mint 40 milliós országban 3,2 millió a katolikusok száma. Ezen kívül a Vatikán közbenjárása segített Vorzel és Herszon város árvaházainak evakuálásához március 9-én és 10-én.

Ferenc pápa és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 22-i telefonbeszélgetésén a menekültek segítéséről volt szó, és egy nappal később Parolin bíboros felszólította a kijevi nunciatúrát, hogy legalább ötven autóbuszból álló konvojt szervezzen Mariupol lakosságát egy része kimenekítésére – írta a L’Espresso.

MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑