Cadmus fordítás Cadmus
Magyarország

2015. 05. 31.

A vezérkari főnök szerint a magyar katonák készek az Iszlám Állam elleni küzdelemre

2015. 05. 31.

A magyar katonák készek arra, hogy az Iszlám Állammal szemben felvegyék a küzdelmet koalíciós kötelékben, koalíciós erővel, és közösen megpróbáljanak gátat szabni a mészárlásnak, a gyilkolásnak – mondta a Honvéd Vezérkar főnöke szerdán Pákozdon, a békefenntartók napi ünnepi rendezvényen.

Benkő Tibor vezérezredes emlékeztetett arra, hogy a pákozdi nemzeti emlékhely békefenntartó hősi halottaknak emléket állító oszlopain 1897 óta elesett katonák neve olvasható. Úgy vélekedett, ma sincs olyan helyzet, hogy a missziós feladatokat elfelejthetnék.

Hangsúlyozta: a békefenntartói szolgálatot nem tudják úgy befejezni, hogy máshol ne kellene újabb szolgálatot felvenni.

Benkő Tibor szerint a békés egymás mellett élés lehet csak a megoldás, és a magyar katonák arra hivatottak, hogy ennek megteremtésében rendelkezésére állnak Magyarországnak és a nagyobb nemzeti közösségeknek. Minden katonának köszönetet mondott azért, hogy e feladatokat vállalják és legjobb tudásuk szerint el is végzik.

A Honvéd Vezérkar főnöke rámutatott: nem lehet véletlen, hogy a hősök napja és a békefenntartók napja közel esik egymáshoz, hiszen mind az első és második világháborúban meghalt katonák, mind a békefenntartói feladatok teljesítése közben elhunyt honvédek hősi halottak.

Hozzátette: a katonatársadalom kötelessége emlékezni azokra a hősökre, akik az életüket áldozták más népek boldogulásáért, vagy azért, hogy katonatársaikat megvédjék.

Az ENSZ-békefenntartók nemzetközi napját május 29-én ünneplik 2003 óta, arra emlékezve, hogy 1948-ban ezen a napon kezdte meg működését a szervezet első békefenntartó missziója, Palesztinában. A magyar hősök emlékünnepe a vonatkozó 2001. évi törvény szerint minden esztendő májusának utolsó vasárnapja.

Orientalista.hu – (MTI)

Megosztom:

,
Back to Top ↑