Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2019. 03. 08.

A világ legveszélyesebb országa a gyermekek számára

2019. 03. 08.

 

Hat éve tart a polgárháború a muzulmán lázadók és a keresztény milíciák között a Közép-afrikai Köztársaságban, és egy gyenge lábakon álló demokratikus kormány. Mindezek miatt a gyerekek helyzete elkeserítő.

– Ez a világ legveszélyesebb helye a gyermekek számára – állítja Caryl, az UNICEF munkatársa. Mint mondja, még Szíriánál is rosszabb. A legveszélyesebb az összes együttható tényező nyomán, a konfliktus és az erőszak miatt nem jutnak be a segélyszállítmányok sem. Ennek következtében az alultápláltság mértéke veszélyes szintet ért el. Minden három gyerekből kettő sürgős humanitárius segítségre szorul.

Ám a segítségnyújtás is veszélyes. Csak tavaly csaknem 400 esetben támadtak segélymunkásokra.

– Többé már nem biztosíték, hogy rajtunk van a kék sisak. Olyan emberekről van szó, akik a gyermekek megmentésének szentelik az életüket, miközben ők maguk is veszélyben vannak – mondta Caryl.

Az UNICEF a válság frontvonalában tevékenykedik. Az Insight stábja velük együtt látogatott el az ország egyetlen gyermekkórházába. Innen a gyerekeknek nincs hova menniük. Sokan árvák. Az egyik 7 éves gyerek mindössze 14 kiló. Egy a hatéves kisgyerek, Ma Jolie is nagyon rossz állapotban van.

A stáb kíséretével elhagyta a fővárost. Azt mondják, itt még rosszabb a helyzet. Az ország 80 százalékát 14 fegyveres csoport tartja uralma altt. Az elmúlt pár évben több millióan kényszerültek elmenekülni. Ők a rajtuk lévő ruhán kívül semmit se tudnak magukkal vinni.

A humanitárius válság mellett a szakértők amiatt is aggódnak, hogy Trump elnök “America first” elve miatt visszavonhatják az amerikai pénzügyi támogatásokat. Eddig az Egyesült Államok küldte a legtöbb segélyt, tavaly 120 millió dollár értékben.

– Ez egy gyenge ország kulcsfontosságú helyen. Pontosan azért tartjuk fönn a stratégiai jelenlétet és szövetséget az országban. Amiatt, ahol van, és az itt lévő nyersanyagok miatt – mondta David Brownstein, az Egyesült Államok megbízottja.

Ezek a természeti kincsek: a gyémánt, az arany és az uránium. Ezek az országra irányították mind Kína, mind Oroszország figyelmét. Valójában az ország fő biztonsági tanácsadója orosz. Komoly pénzeket fektetnek fegyverek szállításába, katonai tanácsadásba és a kormányerők kiképzésére.

– Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kihasználta a hatalmi vákuumot, potenciálisan képbe kerülhetnek az országban. Ki kell töltenünk ezt a vákuumot, ha békét akarunk Kelet-Afrikában. Ahhoz békére van szükségünk az országban – hangsúlyozta Brownstein.

Mindeközben a béke nem jött létre a pár hete aláírt egyezség ellenére sem.

Egy kis ezüst csomagban nagy csoda rejlik.

– Ez élet és halál kérdése – mondta Caryl.

Plumpy Nut a neve, mogyorókrém íze van, de egy napra elegendő tápanyag van benne.

– Nem kell hűteni, sem előkészíteni. Csak fel kell tépni, és a kisbabák már ehetik is, és ahogy látja, még ízlik is nekik – mutatta a segélymunkás.

Tavaly az UNICEF megpróbálta emelni a segélyalapot. Ha nem járnak sikerrel, annak súlyos következményei lesznek: meghalnak a gyerekek – panaszolta Caryl. – Az UNICEF megtesz mindent, amit csak tud az ország minden részén. De csak annyit tehetünk, amennyit finanszíroznak.

Ma Jolie esetében a Plumpy Nut csodát tett mindössze három nap alatt. Már fel tud ülni, és magától eszik.

– A reggeli értekezleten, ha azt halljuk, hogy egy kisgyerek sem halt meg éjjel, már hálát adunk az égnek – mesélte a főnővér.

Az orvosok szerint a Plumpy Nut nélkül ezek a gyerekek nem élnék túl.

Ám a tartós béke nélkül az itt élő mintegy másfél millió gyermek túlélési esélye csak hajszálon múlik.

Euronews

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑