Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 12. 15.

A világ női parlamenti vezetői a terrorizmus és a nőkkel szembeni erőszak ellen

2016. 12. 15.

A világ női parlamenti vezetői megállapodtak abban, hogy a terrorizmus és a nőkkel szembeni erőszak elleni harc érdekében közös parlamenti akcióterveket dolgoznak ki az emberi jogok, a tolerancia és a párbeszéd védelmében – derül ki az Abu-Dzabiban először megrendezett csúcstalálkozójukat követően kedden kiadott zárónyilatkozatból.

A rendezvényt, amelyre 34 ország parlamenti elnöknője mellett kutatók, vállalkozók és egyéb döntéshozók is meghívást kaptak, az Interparlamentáris Unió (IPU) szervezte az Egyesült Arab Emírségekben. A 45 éve alapított Öböl-menti állam az egyetlen ország az arab világban, amelynek törvényhozását 2015 november óta Amal Al Qubaisi személyében nő vezeti. Az emírségek negyven képviselője közül nyolc nő.

A kétnapos találkozó végén elfogadott nyilatkozatukban az aláírók konkrét célokat fogalmaztak meg a kormányokkal, a civil társadalommal, a vallási vezetőkkel és a döntéshozókkal szükséges együttműködésről a terrorizmus elleni harc, a tolerancia, az emberi jogok, a sokszínűség és a párbeszéd tiszteletben tartása, valamint a biztonság és a béke megerősítése érdekében.

Kiemelt célként jelölték meg a nőkkel szembeni erőszak és a diszkrimináció minden formájának megszüntetését, a társadalmi kihívások és problémák megoldásaként pedig a nők gazdasági önállóságának megteremtését. A női parlamenti vezetők megerősítették, hogy elkötelezettek a politikai életben és a parlamentekben a nemek közötti egyenlőség megteremtésének 2030-ig.

A világ 171 nemzeti parlamentjét összefogó genfi székhelyű szervezet októberben világot látott jelentéséből kiderült, hogy a nemi megkülönböztetésen alapuló támadások és a zaklatások, szexista megjegyzések jelentős számú női törvényhozót érintenek, és a jelenség – más-más mértékben ugyan, de – minden országban létezik.

A női parlamenti vezetők a digitális technológiák jelentősebb használatát is javasolják annak érdekében, hogy a törvényhozások munkája átláthatóbb és mindenki számára elérhetőbb legyen. Stratégiai tervek kidolgozását is szorgalmazzák a parlamentek számára a fenntartható fejlődés és a klímaváltozás elleni intézkedések megvalósítására. A fiatokat érintő gazdasági nehézségek és a munkanélküliség leküzdésére az ifjabb generációknak a politikai döntéshozatali folyamatokba történő szélesebb körű bevonását szorgalmazzák. Az IPU adatai szerint a nemzeti parlamentek képviselőinek jelenleg csupán 1,9 százaléka 30 éven aluli.

A női parlamenti vezetők egy menetrendben is megállapodtak azért, hogy a nemzeti parlamentek és az IPU ténylegesen is megvalósítsák az Abu-Dabiban elfogadott nyilatkozatban megfogalmazott célokat. Az első eredményeket három hónap múlva értékeli a szervezet.

Az IPU következő regionális rendezvényét az Országgyűléssel közös szervezésben 2017. február 23-24-én Budapesten tartja a fenntartható fejlődési célokról a kelet-közép-európai és a közép-ázsiai országok parlamentjeinek.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑