Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2023. 02. 24.

Orosz és iráni és pakisztáni befektetőket várnak a Tálibok

2023. 02. 24.

Nooruddin Azizi, afgán kereskedelmi miniszter a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy Afganisztán különböző befektetőket és vállalatokat vár Oroszországból, Iránból, Pakisztánból elsősorban a energia szektorba és a bányászat területére.

Afganisztán egy 1 milliárd dolláros alapot hoz létre az ezekhez a területekhez tartozó projektek megvalósítására, hiszen mindenféleképpen szeretnék fellendíteni az utóbbi évtizedekben leépült afgán gazdaságot.

A külföldi befektetőket azonban aggasztja az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tevékenysége az országban, ugyanis a terroristák rendszeresen támadnak meg külföldi célpontokat.

A kereskedelmi miniszter szerint az Afganisztáni Iszlám Emirátus azonban arra törekszik, hogy megerősítse a közbiztonságot az ország egész területén, éppen ezért a biztonsági szektorban is támogatni fogják a magán vállalatok megjelenését. A stabil biztonsági helyzet ugyanis nélkülözhetetlen a külföldi befektetők számára.

Afganisztán 2022-ben már írt alá együttműködési szerződéseket különböző külföldi cégekkel, elsősorban Oroszországból és Iránból. Ezek a vállalatok jelenleg olajat, földgázt és mezőgazdasági termékeket szállítanak Afganisztánba.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Arab News)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑