Cadmus fordítás Cadmus
Marokkó

2016. 07. 19.

Afrikához akar csatlakozni Marokkó

2016. 07. 19.

afrikai unió zászlóVI. Mohammed marokkói király  hivatalosan is értesítette az Afrikai Uniót, hogy országa ismét teljes jogú tagja szeretne lenni a szervezetnek.

Nemzetközi meglepődés fogadta a marokkói szándékot, mivel az észak-afrikai monarchia egyoldalúan döntötte el, hogy kilép az afrikai szervezetből.

Marokkó még 1984-ben lépett ki, miután az Afrikai Unió nem volt hajlandó elfogadni Nyugat-Szaharát Marokkó részeként. Nyugat-Szahara spanyol gyarmat volt, majd Marokkó és Mauritána fennhatósága alá került. Az utóbbi állam később lemondott erről. Marokkó viszont saját tartományaként kezeli a területet. A hivatalos marokkói álláspont szerint Nyugat Szahara mindig is az ország része volt.

A nyugat-szaharai kérdés viszont a mai napig napirendi pontnak számít Afrikában és az ENSZ-ben. A két nemzetközi szervezet továbbra is azt szeretné, hogy népszavazás útján rendeződjön Nyugat-Szahara sorsa. A referendum lebonyolítására hosszú évtizedek óta várnak.

A konfliktus és az Afrikai Unióból való kilépése miatt Marokkó az elmúlt harminc évben elszigetelte magát a kontinens ügyeiről. Ezen szeretne javítani a rabati vezetés, hogy megerősítse a diplomáciai kapcsolatait az afrikai szervezettel és a tagokkal.  Ráadásul ez az egyetlen afrikai ország, amely nem tagja az Afrikai Uniónak.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑