Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 06. 20.

Aggasztja Izraelt, az Iszlám Államra kilőtt iráni közép-hatótávolságú rakéták

2017. 06. 20.

Izraeli katonai elemzők szerint erődemonstráció volt, és aggodalomra ad okot, hogy Irán szíriai területre, az Iszlám Állam terrorszervezet katonai létesítményeire lőtt ki rakétákat vasárnap.

Ámosz Harel a Háárec című újság honlapján hétfőn megjelent állásfoglalása szerint úgy látja, hogy az iráni rakétakilövés olyan katonai erődemonstráció volt, amely egyszerre üzenet az Egyesült Államoknak, Oroszországnak és Izraelnek.

Harel szerint néhány órán belül két példátlan fejlemény is történt a második világháborúnál már hosszabb ideje tartó szíriai háborúban: egyrészt egy amerikai katonai gép lelőtte a szíriai légierő egy vadászgépét, amely a Washington szerint  lázadók állásait célozta, másrészt Irán középtávú rakétákat lőtt ki az Iszlám Államhoz tartozó szíriai célpontra, válaszul a múlt heti teheráni dupla merényletére.

Az utóbbi időben átalakult a háború, a Szíriai Arab Hadsereg  és szövetségesei megfordították a háború kimenetelét amit főként az orosz segítségnek kösznhetnek.

Két új folyamat okozta a változást: hosszú késleltetés után a nemzetközi koalíció  kisebb eredményekkeltámadni kezdte az Iszlám Államot. Az iraki fegyveres erők és szövetségeseik összhangban az szíriai hadsereggel támadni kezdék az Iszlám Állam terrorszervezetet, és  a szír-iraki határt elérve sikeresen egyesíteni tudták erejüket.

A célkeresztben már nem csak az Iszlám Állam hanem az amerikaiak által támogatott iszlamista fegyveres szervezetek is bekerültek.

Az iráni rakéták Teherán erejét jelezték az amerikaiaknak, az oroszoknak és az izraelieknek, azt demonstrálták, hogy kész a harc folytatására Szíriában stratégiai eredményei megvédése érdekében, vagyis hogy megőrizze megnövekedett befolyását Irakban, Szíriában és Libanonban.

Washington leginkább azt próbálja elkerülni, hogy taktikai okokból, helyi érdekszféráinak védelmében nagyobb háborúba keveredjen, ami Donald Trump januárban kezdődött amerikai elnöksége alatt „valóságos veszély lett”.

Izrael legfőbb célja, hogy megakadályozza a Golán-fennsík szíriai oldalán a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségeseinek  erőinek közös megjelenését a libanoni síita milíciával, a Hezbollahhal, valamint az iráni Forradalmi Gárdával.

Jeruzsálem nem cáfolta meg a The Wall Street Journal című értesülését, hogy pénzzel támogatná a szíriai elnök ellen harcoló iszlamista lázadókat, ami azt jelzi, hogy Izrael is kész növelni a tétet, hogy megvédje az 1967-ben megszállt Golán fennsíkot.

Egy másik elemző, Ron Ben-Jisáj a Jediót Ahronót című újság honlapján, a yneten egyenesen úgy vélte, hogy a vasárnapi, hétszáz kilométerről Szíriába intézett rakétatámadás a térség, sőt talán a világ katonai hatalmává tette Iránt, s ennek el kellene riasztania nemcsak Izraelt, hanem az Arab-öböl államait és Washingtont is.

Amennyiben Irán rakétái célba is értek ekkora távolságról, akkor azt is jelzik, hogy a síita, iszlamista államnak nem csak a Hezbollah áll a rendelkezésére Izraellel szemben – vélte az elemző.

A teheráni merényletek aláásták az iráni állampolgárok biztonságérzetét, és megtépázták az ajatollah vezette ország és az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) elpusztíthatatlan imázsát, s az erre válaszul kilőtt rakéták azt üzenték, hogy Irán képes lesújtani az Iszlám Állam harcosaira saját erődítményükben is, nem tudják elkerülni messzire elérő karjait.

Korábban csak az Egyesült Államok és Oroszország lőtt ki ekkora távolságra pontosan célba érő rakétákat a Közel-Keleten.

Irán hat rakéta kilövését jelentette be, de nem világos, hogy hajóról indított vagy ballisztikus rakéták voltak-e, és nem ismeretes az sem, hogy milyen pontossággal találtak célba. Azonban ha célba értek, akkor elvileg elérhetik Izraelt is a Golán-fennsíkon vagy akár távolabbi részeken is.

Izraelnek diplomáciai harcot kell kezdenie közösen a Trump-kormánnyal az iráni rakétaprogrammal szemben, és a Perzsa-öböl országainak is lépniük kell, hiszen olajmezőik és katonai létesítményeik csak mintegy négyszáz kilométerre vannak Irántól, és ezért még kiszolgáltatottabbak – vélekedett az elemző, s hangsúlyozta, hogy a Katarban és Bahreinben lévő amerikai légi és tengeri támaszpontok is az iráni rakéták hatótávolságán belül vannak.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑