Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2015. 04. 06.

Al-Shabab keresztényeket mészárolt le Nagy Csütörtökön

2015. 04. 06.

Közel 150 keresztény diákot öltek meg a szomáliai Al-Shabab terroristái egy kenyai egyetemen.

Négy szomáliai terrorista rontott be Garissa Egyetembe ahol keresztény diákokat ejtettek túszul miután a különválasztották őket a muszlim diákoktól.

A terroristák kora reggel támadtak pont amikor a keresztény diákok az intézmény egyik termében a imádkoztak.

A biztonsági erők 13 órán keresztül tűzpárbajt vívtak a túszejtőkkel, majd sikeresen megölték őket. A civil áldozatok száma 148, és 79-en megsebesültek.

Diáktársaik vérével kenték be magukat

A mészárlás áldozatai

 A terrortámadást túlélő túszul esett  diákok egy része úgy tudok megmenekülni hogy kivégzett társait vérével kenték be testüket majd halottnak tetették magukat, hogy elkerüljék a terroristák vérengzését.

Salias Aumusa kenyai diák szerint: „A négy terrorista  a ruhaviselet alapján szétválasztotta a keresztényeket és muszlim diákoktól, akik később szabadon távozhattak.”

A kivégzések előtt több diáklányt bántalmaztak és megaláztak.  Az iszlamisták a Koránból kérdezték a diákokat aki nem tudta a választ azt azonnal fejbelőtték.

Egész Kenyát vérbe borítjuk

Ali Mohamed Raji sejk

Ali Mohamed Raji sejk az Al-Shababhoz közel álló Andalos tv-nek azt nyilatkozta, hogy: “Innentől kezdve Kenyában nem lesz biztonságos hely mindaddig amíg Kenya katonákat állomásoztat Szomáliában.”

Kenya közel 20 000 katonával veszt részt az Afrika hadtest keretein belül Szomália stabilizálásában.  Nairobi a szomáliai kormány segítségére küldte katonáit, hogy megtisztítsák az országot a haduraktól és a terrorszervezetektől mint az Al-Shabab.

.

Az Al-Shababot is az öböl-mentiek finanszírozzák

A szalafista Al-Shabab terroristái

Miután a  mudzsahedi Al-Shabab terrorszervezet újabb akciókkal fenyegetőzött, megnőtt a terrorszervezet áltla uralt területeken a szénbányászata és exportálása. Az Al-Shabab egyik legfontosabb bevétele a kitermelt szén illegális árusítása, ami többségében öböl menti arab monarchiákban kötnek ki.  A szomáliai szervezet így évente több mint 25 millió dollárt zsebel be.

Az Amerikai  Külügyi Kapcsolatok Tanácsának jelentése szerint, az Al-Shababot, hasonló forrásból jutnak támogatáshoz, mint az Al-Kaida vagy a Szíriában és Irakban működő terrorszervezetek mint az Iszlám Állam vagy a Nuszra Front.

Egy kormányhivatalnok fia is részt vett a mészárlásban

A kenyai rendőrség azonosította a garissai egyetem egyik támadóját. Abdirahim Abdullahi egy kormányhivatalnok fia volt, és a Nairobi egyetemen tanult jogot. 2013-ban csatlakozott az Al-Shabaabhoz. Az Al-Kaidához köthető terrorszervezet bosszúból követte el a vérengzést, amiért Kenya is békefenntartókat küldött a szomszédos Szomáliába.

Gyászban telt a Húsvét egész Kenyában

kenya

Nagy Pénteki körmenet Kenyában

Kenyában még mindig próbálják azonosítani a 148 halálos áldozatot követelő csütörtöki garissai terrortámadás áldozatait. Nairobiban a halottasházba gyászolva érkeztek egész vasárnap a rokonok.

Megerősített biztonsági szabályok mellett tartották meg a húsvéti miséket országszerte. Garissa is gyászban töltötte a húsvétot. A tempomot katonák őrízték. A szomáliai határtól 200 kilométerre fekvő városban 2012-ben is civileket gyilkolt az Al Shabaab. A terrorszervezet az elmúlt két évben csak Kenyában több, mint 200 embert ölt meg.

Már régóta aktív az Al-Shabab

A 44 milliós kenyai lakosság 83 százaléka keresztény, de az Al-Shabaab aktív az országban.  Az 1998-as Egyesült Államok nagykövetsége elleni elkövetett merénylet óta Kenyában ez volt a legnagyobb terrortámadás. 2011 óta egyre gyakrabban támadnak kenyai területeken. Legutóbb 2013 szeptemberében Nairobiben egy kereskedelmi központot támadtak meg ahol  67-et haltak meg a terrorakcióban.  2014 novemberében egy buszt támadtak meg és 28 utasát kivégezték akik többségében orvosok voltak.

Az Al-Shabab mozgalom Szomáliából származik gyakran Az Iszlám Fiatalok Mozgalmaként nevezi magát.  A szervezet szélsőséges iszlamista ideológiát képvisel, és az Al-Kaida helyi szervezeteként tartják számon.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑